Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Hrgota: Vedo, da morajo prevzeti vodenje

Tudi po slovesu Petra Prevca cilj skakalcev zmagovalni oder.
Glavni trener skakalcev Robert Hrgota pričakuje lažjo nadgradnjo lani storjenega. FOTO: Matej Družnik
Glavni trener skakalcev Robert Hrgota pričakuje lažjo nadgradnjo lani storjenega. FOTO: Matej Družnik
Š. R., STA
27. 5. 2024 | 14:16
27. 5. 2024 | 14:17
5:05

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je na kondicijskem treningu v Kranju dejal, da bo v novi sezoni tudi po odhodu Petra Prevca v tekmovalni pokoj cilj skakalcev zmagovalni oder. Povedal je, da si bodo poleti prizadevali za dodatno kvoto za zimo, v kateri bo poleg novoletne turneje tudi SP v Trondheimu.

»Poleti si želimo pridobiti kvoto za zimsko sezono in za šest članov za prve tekme svetovnega pokala. Poleg SP, kjer bomo branili dve zlati medalji, je vsako leto pomembna novoletna turneja. Pričakujem pestro zimo, na vsaki tekmi pa si želimo stopiti na stopničke za najboljše. Prvi cilj trenutno pa je, da fantje ostanejo zdravi do zime. Če bodo na najvišji ravni vsi vedo, kaj znajo narediti,« je napovedal Hrgota.

Prevc je 24. marca na letalnici v Planici zaključil izjemno kariero tudi kot najboljši Slovenec na petem mestu v skupnem vrstnem redu sezone svetovnega pokala. Na devetem mu je sledil Lovro Kos, na 13. je končal Domen Prevc, na 14. Anže Lanišek, ki pa je bil v drugem delu zime poškodovan.

»Sedaj je v reprezentanci A šesterica, v njej so Lanišek, Kos, Prevc, Timi Zajc, Žak Mogel in Žiga Jelar. Želim si, da bi bila tudi reprezentanca B bolj konkurenčna, zato smo v naši ekipi pustili Maksima Bartolja. V strokovnem vodstvu je tudi nekaj menjav, Gašperja Vodana je kot pomočnik zamenjal Miro Zupančič, ki je bil pomočnik na Finskem pred tem, fizioterapevt je Lojze Petek. Ostala sta pomočnik trenerja Jani Grilc in kondicijski trener Matjaž Polak,« je ekipo predstavil Hrgota.

Stopiti korak naprej

Veseli ga, da bodo imeli poleti več časa za treninge, ker so bile lani poleti evropske igre na Poljskem. »Lažje je bilo napraviti načrt, kaj želimo nadgraditi. Poleg tega tudi ni bilo večjih sprememb pri opremi. Tako bomo lažje nadgradili detajle tako pri tehniki kot pri opremi ter dali večji poudarek osnovni pripravi.«

Anže Lanišek pridno vadi za novo sezono. FOTO: instagram
Anže Lanišek pridno vadi za novo sezono. FOTO: instagram

Glavni trener ocenjuje, da imajo njegovi varovanci še več motivacije, ko ni več z njimi Petra Prevca. »Ni več neformalnega kapetana in sedaj vedo, da morajo prevzeti vodenje. Če bodo pravilno vzeli slovo Petra, bo to le še dodatni plus za nas,« je dodal Hrgota. »Bomo videli, kako se bo to pozimi poznalo. Petra še vidimo, nekajkrat smo se že srečali po slovesu. Toda tu smo ostali, ki moramo sedaj stopiti korak naprej in pokazati svoj maksimum in potem bo vse lažje. Peter je zelo lepo zaključil športno pot in dobro bi bilo to nadaljevati,« je o slovenskih skokih po slovesu legende povedal Lanišek.

Na tekmovanja se je po poškodbi kolena, ki jo je utrpel ob koncu januarja na treningu v Planici, vrnil marca. »Poškodba je pozabljena, treniram normalno in dobro je to, da sem pozimi naredil veliko več, kot bi bilo potrebno. Želja po tekmovanjih je bila zelo velika in to je bila dobra odločitev. Poleti nimam tekmovalnih ciljev, želim najti prave nastavitve opreme in tehniko skokov,« je pojasnil Lanišek.

Lovro Kos si želi, da bi se počasi že začeli tudi skakalni treningi. »Poleti si želim stabilizirati in dvigniti tehniko za zimo. Trenutno je pomembna predvsem umirjenost na treningih, da se gre v pravo smer. V naslednji zimi se želim prej priključiti svetovnemu pokalu kot v prejšnji in potem uživati na tekmah. Če slednjega ni, si hitro preveč zaskrbljen in potem gre le še na slabše.«

Domen Prevc je minulo sezono sklenil z drugim mestom na finalu v Planici, zaostal je le za Avstrijcem Danielom Huberjem. »Želim si, da bi napravil napredek tudi v telesnem pogledu glede na lansko sezono, prav tako glede opreme. Pri slednjem se nadejam, da bomo vse spravili v 'predalčke' že do jeseni. Poleti si želim nastopiti na nekaj tekmah in preveriti nova pravila v praksi, pa tudi, da dobim nazaj občutke za tekmovalni utrip. Želja je, da stopimo na zmagovalni oder na čim več tekmah, to mora imeti vsak v sebi. Na ta način bomo v novi zimi mogoče osvojili še kakšne stopničke več kot v minuli,« si je zaželel Domen Prevc.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine