Ilkin krik olajšanja in potrditev, da drži stik z najboljšimi

Ilka Štuhec kljub dolgi bolniški odsotnosti na uvodnem smuku šesta. Blestele Avstrijke.
Fotografija: Ilka Štuhec je po sezoni bolniške odsotnosti ob prvem stiku s konkurenco v svetovnem pokalu vknjižila 6. mesto v smuku. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je po sezoni bolniške odsotnosti ob prvem stiku s konkurenco v svetovnem pokalu vknjižila 6. mesto v smuku. FOTO: Usa Today Sports

Zadovoljno je zavriskala Ilka Štuhec, svetovna prvakinja v smuku, ko je po nastopu na premierni tekmi v kraljevski disciplini v novi sezoni prismučala v cilj. Dobila je potrditev, da kljub dolgi bolniški odsotnosti – nazadnje je v svetovnem pokalu tekmovala konec marca leta 2017 – drži stik z najboljšimi v hitrih disciplinah. Vknjižila je 6. mesto.
 

Še tretjič prelomnica v Lake Louise


Lake Louise se je že tretjič izkazal za prelomnico na športni poti mariborske šampionke. Na tem kanadskem prizorišču se je prvič v karieri uvrstila med najboljšo deseterico na tekmi (v zimi 2011/12 je bila v smuku šesta), nato pa šest sezon pozneje premierno zmagala – in to dvakrat, en dan za drugim. Včeraj pa se je v Skalnem gorovju uspešno vrnila v konkurenco po poškodbi, ki jo je utrpela po najboljši sezoni v karieri.

Na smučeh je delovala hitro in pogumno, kot je dejala pred dnevi v pogovoru za Delo, s spoštovanjem do hitrosti, a brez strahu. Na enem od svojih najljubših prizorišč je dobila odgovore, kam sodi v primerjavi s tekmicami in kaj še mora izpiliti, da bo naredila ključen korak tja, kamor športnica njenega kova meri. Novo priložnost za dokazovanje pa bo imela že danes (20.30) na še enem smuku.

Ilki Štuhec bo poslej lažje. Sezono vrnitve je začela s 6. mestom, nove priložnosti bo imela že na današnjem smuku in jutrišnjem superveleslalomu. FOTO:  Usa Today Sports
Ilki Štuhec bo poslej lažje. Sezono vrnitve je začela s 6. mestom, nove priložnosti bo imela že na današnjem smuku in jutrišnjem superveleslalomu. FOTO:  Usa Today Sports


Včerajšnja tekma je pokazala, da so se karte na vrhu v primerjavi z minulo zimo premešale. Ekipno so se izstrelile Avstrijke – štiri med najboljšo deseterico oziroma sedem med najboljšo petnajsterico. Tudi na vrhu je bila tekmovalka iz rdeče-belo-rdečega tabora, premierne zmage se je veselila Nicole Schmidhofer, sicer svetovna prvakinja v superveleslalomu. Drugo mesto si je zagotovila Švicarka Michelle Gisin, drugič v karieri se je v smuku povzpela na stopničke, še nikoli prej pa ni med najboljšimi tremi stala Nemka Kira Weidle, včeraj tretjeuvrščena. Dekleta se bodo jutri pomerila še v superveleslalomu (ob 19. uri).
 

Vonnova bo podaljšala kariero


Čeprav je v Lake Louise, kjer je zmagala kar 18-krat, letos manjkala najboljša smučarka vseh časov Lindsey Vonn, ki se je prejšnji teden poškodovala, pa je – kot to prva zvezdnica to zna – spet ukradla precej medijske pozornosti. Včeraj se je oglasila z izjavo na spletu, v kateri je povedala, da bo, čeprav je ta sezona njena poslovilna, v tekmovalni zimi 2019/20 vendarle nastopila še na enem prizorišču in to bo Lake Louise.



»Kolikor čudno bo zvenelo drugim, je meni pač smiselno, očitno se bom morala v Lake Louise vrniti prihodnje leto in tam tekmovati. To tekmovališče je bilo vedno nekako moje, lokalci mu rečejo celo Lake Lindsey, kar mi veliko pomeni ... Rada bi se še enkrat postavila na štart. Obžalovala bi, če ne bi tam še enkrat nastopila,« je obelodanila zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal.

Še ena dobra novica pa je v tem tednu prišla iz slovenskega tabora: po osmih mesecih in pol se je na smuči vrnila Tina Robnik. Če bo šlo vse po načrtih, se bo v svetovni pokal vrnila v drugi polovici sezone.


 

Preberite še:

Komentarji: