Janus najboljši, kar jih je imel, Slovenec mentor norveškega čudežnega dečka

Vid Vrhovnik in Rok Jelen do točk za veliko nagrado v nordijski kombinaciji v Planici, obe tekmi dobil Jarl Magnus Riiber.
Fotografija: Vid Vrhovnik ima visoke cilje za zimo. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Vid Vrhovnik ima visoke cilje za zimo. FOTO: Miha Šimnovec

Planica – Z izjemo najboljših Japoncev in Fincev so se minuli vikend v dolini pod Poncami na finalu velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) zbrali pravzaprav vsi, ki kaj pomenijo v nordijski kombinaciji. Obe tekmi je dobil Norvežan Jarl Magnus Riiber, skupni zmagovalec svetovnega pokala v prejšnji zimi in svetovni prvak iz Seefelda 2019.

V močni konkurenci sta si točke priskakala in pritekla dva Slovenca: Vid Vrhovnik (24. in 31.) in Rok Jelen (26. in 30.). »Tekma mi je uspela polovično dobro. Skok zaradi napake ni bil najboljši, tek pa je bil v redu, tako da sem zadovoljen z doseženim,« je v soboto povedal Vrhovnik, po včerajšnji preizkušnji, na kateri je ostal praznih rok, pa je dejal: »Tokrat se mi ni izšlo. Vidim, da nas čaka še dosti dela, toda gremo v pravo smer.«


Razume, da ne moreš biti vsak dan super


Vid je sicer v tem poletju prikazal določen napredek, kar dokazuje tudi zelo dobro 8. mesto na uvodni postaji poletne različice svetovnega pokala v Oberwiesenthalu. »Zasluge za ta dosežek je pripisal tudi novemu glavnemu trenerju Goranu Janusu. »Z njim sem zelo, zelo, zelo zadovoljen. Nič ne bi želel reči proti drugim trenerjem, a Goran je najboljši, kar sem jih imel doslej. Ima prav poseben pristop, z njim se je res preprosto pogovarjati o občutkih, napakah … Za nameček razume, da ne moreš biti vsak dan super, seveda pa delamo na tem, da bi se čim bolj približali popolnosti,« se je razgovoril 20-letni kombinatorec iz Škal v Velenju.

Zdaj si bodo privoščili kakšen teden oddiha z lažjimi treningi, nato pa bodo spet zavihali rokave in šli s polno paro naprej – do zime. In kaj pričakuje od nje? »Želim si predvsem, da bi mi dobro uspel prehod v člansko konkurenco in da bi se redno boril za uvrstitve med najboljšo dvajseterico, petnajsterico,« si je zaželel mladinski svetovni prvak iz Kanderstega 2018, ki ima, kot je ocenil, največ rezerv v skokih, po katerih se večinoma suče med 20. in 30. mestom. »To so izhodišča, pri katerih se, ko gre za točke, lomijo tekme. Ne dvomim niti, da se bom z leti izboljš(ev)al tudi v teku,« je še dejal Vrhovnik.

Trikrat si je točke za veliko nagrado v letošnjem poletju izbojeval tudi Rok Jelen. »Pokazal sem, da sem konkurenčen in zraven, čeprav v teku še nisem tam, kjer si želim biti,« je izjavil 19-letni kombinatorec iz SSK Velenje.

Gašper Brecl je bil po sobotnem 44. mestu včeraj 38., Ožbej Jelen, ki so ga na prvi tekmi diskvalificirali, pa je drugo končal na 48. mestu. Janus ni skrival, da je od varovancev pričakoval več – zlasti na skakalnici. »Če po skokih nisi med deseterico, težko računaš na vidnejšo uvrstitev,« je pojasnil 49-letni Ljubljančan.
Jarl Magnus Riiber, ki si je v prejšnji zimi prepričljivo priskakal in pritekel veliki kristalni globus za skupno zmago v nordijski kombinaciji, je minuli vikend dobil obe tekmi za veliko nagrado v Planici. FOTO: Miha Šimnovec
Jarl Magnus Riiber, ki si je v prejšnji zimi prepričljivo priskakal in pritekel veliki kristalni globus za skupno zmago v nordijski kombinaciji, je minuli vikend dobil obe tekmi za veliko nagrado v Planici. FOTO: Miha Šimnovec


V vetrovniku je bilo malce strašljivo


Najboljši trije – Riiberju sta v soboto družbo na zmagovalnem odru delala Avstrijca Franz-Josef Rehrl in Bernhard Gruber, včeraj pa Francoz Antoine Gerard in rojak Jens Lurås Oftebro – so si za nagrado prislužili tudi letenje v vetrovniku nordijskega centra v Planici. »Sprva je bilo malce strašljivo, ko pa sem se navadil, sem začel uživati,« je priznal 21-letni Norvežan, ki velja za čudežnega dečka nordijske kombinacije.

Krstno zmago je slavil že pri 18 letih na Holmenkollnu, v prejšnji sezoni pa jih je nanizal ducat in prepričljivo osvojil veliki kristalni globus. »V prihajajoči zimi ga bom poskušal ubraniti!« je napovedal Riiber, ki je imel v otroštvu slovenskega trenerja – Ludvika Zajca. »Bil je moj mentor,« je zaupal mladi Skandinavec in svoj pogled usmeril proti planiški letalnici. »Že od otroštva sanjam, da bi enkrat poletel na njej. Morda se mi bo ta želja uresničila prihodnje leto, saj v tistem terminu, ko bo tu svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, nimamo več tekem v nordijski kombinaciji,« je še dejal Riiber.

Preberite še:

Komentarji: