Jureta Aleša zlomljeno stopalo ne ovira več

Lahko se zgodi, da bodo sezono svetovnega pokala telemark smučarjev strnili v en mesec.
Fotografija: Jure Aleš je v prejšnji sezoni zmagal trikrat, v tej ima podobne ambicije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Jure Aleš je v prejšnji sezoni zmagal trikrat, v tej ima podobne ambicije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Kot zadnji bodo sezono svetovnega pokala jutri v La Thuilu odprli še telemark smučarji. Slovenska reprezentanca v zimo vstopa močno okrnjena, saj sta Sašo Aleš in Špela Mičunovič zaradi nesoglasij z zvezo končala kariero, pod taktirko novega trenerja Uroša Šemrova bosta tako nastopila zgolj 17-letna Maša Štrakl in Jure Aleš, ki bo spet resen kandidat za vrh.

Telemarkerji so običajno sezono začeli že precej pred prelomom koledarskega leta, ob koncu novembra ali začetku decembra na avstrijskem ledeniku Hintertux, ki pa v tej zimi izvedbe tekem ni dopuščal, zato karavano prvi izziv čaka šele jutri, ko bo v Italiji na sporedu šprint, v ponedeljek pa klasik. Med tistimi, ki jim je šla odpoved prve postaje svetovnega pokala na roke, je bil tudi Aleš, saj je s tem pridobil nekaj dragocenih tednov za brušenje forme, ki jih je izgubil zaradi poletne poškodbe, zlomljenega stopala. »Čutim, da sem dobro pripravljen. Poškodba je preteklost, bolečine me pri smučanju ne ovirajo več,« je prepričan 23-letni Gorenjec, ki je doslej na italijanskem snegu nastopil le enkrat, predlani je bil v La Thuilu peti v šprintu in osmi v klasiku.


Konstantno na stopničke


Telemarkerji so že vajeni zelo natrpanega urnika, tokrat se lahko zgodi celo, da bo vsa sezona svetovnega pokala strnjena v en mesec. Trenutno kaže, da bodo od jutri do 18. februarja zamenjali pet postaj v osrčju Evrope, kar je bistveno manj kot v prejšnjih zimah. »Kot slišim, se dogovarjajo s prireditelji, predvsem na Norveškem, za nadomestne tekme po koncu predvidene sezone, torej v drugi polovici februarja in nato pred SP, ki bo med 20. in 23. marcem v Rjukanu,« pojasnjuje najuspešnejši slovenski telemarker zadnjih let, ki si želi čim več tekem. Če bo obstal prvotni koledar, bo finale sezone med 14. in 18. februarjem na Krvavcu. »Čeprav bi bilo seveda lepo svetovni pokal zapečatiti doma, si vendarle želim, da ne bi bilo tako.«

Pred odhodom v Italijo je večino dobrega treninga opravil v Kranjski Gori, kjer so bile razmere zelo ugodne. Ambicije niso bistveno drugačne kot pred preteklimi sezonami: »Ciljev ne spreminjam. Že pred leti sem dejal, da želim vsako zimo storiti še korak naprej, postopno napredovati in se redno uvrščati na stopničke. Prejšnjo sezono se mi je dobro izšlo, osemkrat sem končal v trojici in trikrat zmagat, zdaj je želja enaka: biti čim večkrat na vrhu,« dodaja peti najboljši telemarker minule zime.

Komentarji: