Klemen Bauer do točk, Jakov Fak v slabi tekaški formi

Biatlonski preizkušnji za svetovni pokal v Oberhofu pripadli Francozu Quentinu Fillonu Mailletu in Norvežanki Marti Olsbi Roeiselandujevi.
Fotografija: Francoz Quentin Fillon Maillet je z veseljem sprejel darilo Rusa Aleksandra Loginova, ki je na zadnjems treljanu s tremi zgrešeni strli zapravil zanesljivo zmago in prišel do zmage v zasledovalni bitalonski tekmi. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Francoz Quentin Fillon Maillet je z veseljem sprejel darilo Rusa Aleksandra Loginova, ki je na zadnjems treljanu s tremi zgrešeni strli zapravil zanesljivo zmago in prišel do zmage v zasledovalni bitalonski tekmi. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Francoz Quentin Fillon Maillet (2 kazenska kroga) je zmagovalec moške zasledovalne biatlonske tekme v Oberhofu za svetovni pokal. Na 12,5 km dolgi progi je za 9,9 sekunde ugnal Šveda Sebastiena Samuelssona (1) in za 15,6 Norvežana Tarjeija Boeja (3). Klemen Bauer (4) si je z 31. mestom priboril novih 10 točk svetovnega pokala.

Vnovič je razočaral Jakov Fak (3), ki v smučini nikakor ni konkurenčen tekmecem. Po treh kazenskih krogih je z 18. zdrsnil na 48. mesto. Lovro Planko, ki je zgrešil polovico od 20 strelov, je bil 57.

Vse do zadnjega streljanja je kazalo, da bo Rus Aleksander Loginov (4) petkovo sprintersko zmago nadgradil še z zmago v zasledovanju. Še najbližje mu je bil dvakratni svetovni prvak v tej disciplini, Francoz Emilien Jacquelin, pa tudi ta je pred zadnjim streljanjem zaostajal več kot 52 sekund.

A Rus, kot bi se ustrašil zmage, je na zadnjem postanku zgrešil zadnje tri strele ter zapravil vodstvo. Trikrat je zgrešil tudi Jacquelin (4), kar je izkoristil drugi Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je tekmo začel kot deveti, za njim je šel v smučino Samuelsson in nato Loginov.

Rus pa ni zdržal napada tekmecev in na zadnjem kilometru sta ga prehitela Norvežana Tarjei Boe in Sturla Holm Laegreid, ki sta se me seboj udarila za najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Za desetinko sekunde pa je bil boljši starejši Boe.

Fillon Maillet je z deveto zmago v karieri in tretjo v sezoni prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala, kjer je zdaj drugi Jacquelin.

V slovenskem taboru je Fak dobro začel tekmo in bil po prvi strelski ničli 20., po drugem streljanju in kazenskem krogu pa še vedno 31. Že takrat ga je prehitel Bauer, ki je s 43. napredoval na 29. mesto.

Po treh streljanjih je bil Bauer celo 27., a do konca nekaj mest izgubil. Fak pa je slabemu teku dodal še dva kazenska kroga in izpadel iz boja za točke. Planko je že na prvih dveh streljanjih v kazenski krog zavil dvakrat in jasno je bilo, da bo končal pri repu uvrščenih.

Klemen Bauer je z 31. mestom osvojil nove točke v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Klemen Bauer je z 31. mestom osvojil nove točke v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Preveč zgrešenih strelov

Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland je zmagovalka ženske zasledovalne biatlonske tekme za svetovni pokal v nemškem Oberhofu. Drugouvrščeno Švedinjo Hano Öberg je ugnala za 33,4, tretjo Belorusinjo Dzinaro Alimbekavo pa za 42,7 sekunde. Vse tri tekmovalke so morale po dvakrat v kazenski krog.

Slovenske barve je branila Polona Klemenčič, 36. na petkovem sprintu. Tekmo je slovenska reprezentantka odlično začela in po prvem streljanju z ničlo napredovala na 26. mesto. Ko je na naslednjem morala kar štirikrat v kazenski krog, pa je bilo jasno, da bo tekmovanje končala na repu uvrščenih.

Na koncu je Klemenčičeva v 20 poskusih zgrešila kar sedem tarč in osvojila 55. mesto.

Roeiselandova je na tekmi vodila od starta do cilja. Vseskozi sta bili med zasledovalkami tudi Öbergova in Alimbekava. V končnici se je morala Belorusinja sicer ubraniti pred napadom Francozinje Anais Chevalier Bouchart, a je Alimbekava dokazala, da je v dobri tekaški formi. Francozinjo je v zadnjem krogu celo prehitela rojakinja Julia Simon.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Roeiselandova (537 točk) s peto zmago v sezoni še utrdila vodstvo pred Švedinjo Elviro Őberg (449), ki je danes osvojila sedmo mesto.

Biatlonska karavana se iz Oberhofa zdaj seli v Ruhpolding na Bavarsko.

Polona Klemenčič ni ponovila petkovega sprinta, zgrešila je kar sedem strelkov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Polona Klemenčič ni ponovila petkovega sprinta, zgrešila je kar sedem strelkov. FOTO: Matej Družnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: