Lampičeva izpolnila glavni cilj in je prva šprinterka

Na zadnji tekmi tekaške novoletne turneje je bila najhitrejša Švedinja Ebba Andersson, velika zmagovalka pa Američanka Jessica Diggins.
Fotografija: Američanki Jessica Diggins je pisala zgovodino na Tour De Ski in kot prva nevropska tekmovalka osvojila novoletno tekaško turnejo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Američanki Jessica Diggins je pisala zgovodino na Tour De Ski in kot prva nevropska tekmovalka osvojila novoletno tekaško turnejo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Švedinja Ebba Andersson je zmagovalka zadnje etape tekaške novoletne turneje Tour de Ski, brutalnega vzpona na Alpe Cermis nad dolino Fiemme. Velika zmagovalka skupnega seštevka pa je Američanka Jessica Diggins, ki je prva neevropska tekmovalka z zmago v tej seriji, prevzela pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Triindvajsetletna Andressonova je na sklepni etapi za 9,2 sekunde ugnala Digginsovo in se veselila prve zmage na tekmi za svetovni pokal v karieri sploh. Tretje mesto je osvojila Francozinja Delphine Claudel. Edina preostala slovenska tekmovalka na turneji Anamarija Lampič je zaostala 2:46,6 minute in bila 28.

V skupnem seštevku, na tekmi so manjkale Norvežanke, ki so na turneji prevladovale zadnjih 10 let, se je zmage veselila izkušena 29-letna olimpijska prvakinja v ekipnem sprintu Digginsova pred danes četrtouvrščeno Rusinjo Julijo Stupak, ki bo čez 10 dni praznovala 25. rojstni dan, in današnjo zmagovalko Anderssonovo.

Anamarija Lampič je bila na zdnji prezkušnji 28., a je prva v sprinterskem seštevku. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Anamarija Lampič je bila na zdnji prezkušnji 28., a je prva v sprinterskem seštevku. FOTO: Matevž Peršin/SZS


Zadovoljna je lahko tudi Lampičeva, ki je v sprinterskem seštevku svetovnega pokala prevzela vodstvo. Na turneji je bila v uvodnem sprintu druga, četrto mesto je osvojila na razdalji ter v petem poskusu dosegla najboljšo uvrstitev v tem tekmovanju ter se lahko mirno odpravi na sklepne priprave pred svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju, ki ga bo gostil nemški Oberstdorf.Štiriindvajsetletna Lampičeva je bila v uvodu sklepne tekme v dobrem položaju in na sprintu na 2,5 km osvojila četrto mesto ter dodatnih osem bonus točk, kar je bil njen glavni današnji cilj. Nato je po pričakovanjih popustila in se spopadla s strmino, kjer je naklon na posameznih delih smučišča celo večji od 26 odstotkov. Na koncu je z 28. mestom v skupnem seštevku turneje osvojila 15. mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je zdaj osma.

Na moški tekmi je veliki favorit za skupno slavje branilec lanske zmage Rus Aleksander Boljšunov, ki ima pred zadnjo etapo pred Francozom Mauricom Manificatom 3:22 minute prednosti.

Preberite še:

Komentarji: