Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Lampičeva predčasno do malega kristalnega globusa

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič si je že zagotovila globus za zmago v šprinterski razvrstitvi, saj FIS ne bo nadomestila odpadlih tekem.
Anamarija Lampič si je priborila mali kristalni globus v šprintu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Anamarija Lampič si je priborila mali kristalni globus v šprintu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
24. 2. 2021 | 07:31
24. 2. 2021 | 07:53
3:47
Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič si je predčasno zagotovila mali kristalni globus v šprintu, potem ko je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sporočila, da ne bo nadomestila odpadlih tekem v Oslu in Lillehammerju.

Na Norveškem bi morali smučarski tekači nastopiti še v Oslu (od 12. do 14. marca) in na finalu svetovnega pokala v Lillehammerju (19. do 21. marec), vendar pa je FIS odpovedala tekme zaradi odlokov norveške vlade v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

Mednarodna smučarska zveza je sedaj sprejela odločitev, da po sedmih tekmah v tej disciplini v sezoni ne bo več tekmovanj razen na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu.

Tako je mali kristalni globus osvojila Anamarija Lampič, ki se je na sedmih tekmah sezone štirikrat uvrstila na zmagovalni oder in osvojila 402 točke, njeni najbližji zasledovalki pa sta Švicarka Nadine Fähndrich (296) in Švedinja Linn Svahn (275). Druga slovenska predstavnica Eva Urevc je na osmem mestu (189).

25-letna Lampičeva je druga Slovenka v zgodovini smučarskih tekov, ki je osvojila mali kristalni globus. Petri Majdič je to uspelo trikrat, in sicer v sezonah 2007/08, 2008/09, ko je bila z drugim mestom tudi v skupnem seštevku najbližje velikemu globusu, ter v sezoni 2010/11.


Na SP že v četrtek v boj za odličja


Anamarija Lampič se tako z odlično popotnico podaja na 53. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu, ki se bo začelo z današnjim slovesnim odprtjem.

Lampičeva in Urevčeva se bosta za odličja v šprintu borili že jutri. Kvalifikacije se bodo začele ob 9. uri, izločilni boji pa ob 11.30.

Dobitnica malega kristalnega globusa je pred prvenstvom razmišljala: »Cilj je zagotovo medalja. Ali jo imaš ali je nimaš. Ta medalja šteje. Prav sekirala se ne bom, če je ne bom dobila, a želja vsekakor je. Naredila bom vse, da pridem vsaj v finale, če ne na stopničke. Vem, česa sem sposobna, kaj sem letos že vse naredila. Moram biti mirna, ostati mirna na tekmi. V teh pogojih moraš biti nežen s snegom in biti sfokusiran na korak, ne na moč in na vso silo divjati čez progo. Tekma bo kot tekma. Je svetovno prvenstvo. Vem, da sem v tej sezoni naredila že veliko. Morda sem skoraj že osvojila mali kristalni globus, glede na to, kako so spremenili tekme naprej (to je izjavila pred potrditvijo končnega vrstnega reda, op. p.). Najbolj me zdaj tu moti vročina. Zdi se mi, da je to za vse šok. Še prejšnji teden smo bili v Planici na -12 stopinjah, zdaj smo na +15 stopinjah in več. To je velik šok. Tudi tekmovali smo celo sezono na minusu, na trdih progah in ravno zato sem želela sem priti malo prej – zaradi teh temperatur, da bi se jih prej navadila. V soboto smo imeli trening tekmo v šprintu. Tu je res tako suh zrak, da ti posmodi pljuča in grlo. Še zdaj čutim posledice od sobotne trening tekme. Res je zrak zelo suh. Tega me je najbolj strah. Res, da se sliši čudno, a celo sezono nisem imela takih pekočih pljuč, kot sem jih imela zdaj tu. Zdi se mi, da bo to največji šok za vse.«

Eva Urevc je dodala: »Mislim, da sem močna kot še nikoli. A to bomo videli na tekmah. Ne delam si nobenih pritiskov. Če je forma prava, se to pokaže tudi na tekmah. Mislim, da sem pripravljena dobro.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine