Muranka izboljšal Tepešev rekord, Križnarjeva kar 143,5 metra

Kvalifikacije v Willingenu dobil Poljak Andrzej Stekala, naši skakalci še zadržani. V Titisee-Neustadtu vreme ponagajalo skakalkam.
Fotografija: Anže Lanišek je v kvalifikacijah pristal na 34. mestu. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek je v kvalifikacijah pristal na 34. mestu. FOTO: Ina Fassbender/AFP

V Willingenu so pod streho spravili kvalifikacije za jutrišnjo tekmo smučarskih skakalcev za svetovni pokal (z začetkom ob 16. uri). Najdlje je poletel Poljak Klemens Muranka, ki je s 153 metri za meter izboljšal prejšnji rekord naprave Mühlenkopfschanze Jurija Tepeša in Finca Janneja Ahonena. Kvalifikacije je dobil Klemensov rojak Andrzej Stekala (152 m).

Za 25-letnim Poljakom, ki je za nagrado prejel 3000 evrov, sta se zvrstila norveški nosilec rumene majice vodilnega v skupni razvrstitvi Halvor Egner Granerud (139,5 m), tretji pa je bil Nemec Markus Eisenbichler (142 m).

Od Slovencev se je v spremenljivih razmerah najbolje odrezal Tilen Bartol (137 m), ki je pristal na 22. mestu. Zanesljivo so se skozi kvalifikacijsko sito prebili tudi Bor Pavlovčič (133,5 m/27.), Anže Lanišek (122 m/34.) in Žiga Jelar (128,5 m/36.), malo pa je za svoj nastop na prvi od dveh tekem trepetal Timi Zajc (118,5 m), ki je zasedel 49. mesto.

Novinec v svetovnem pokalu Lovro Kos (106,5 m) je bil prekratek. Med 55 skakalci iz 15 držav je kvalifikacije končal na 52. mesto.


Križnarjeva navdušila na treningu


V Titisee-Neustadtu, kjer bosta jutri (13.45) in pojutrišnjem (13.15) naslednji tekmi za svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih, se je zbralo 58 skakalk iz 15 držav. Da je njihovo število manjše kot minuli konec tedna na Ljubnem (76 iz 17 reprezentanc), gre pripisati tudi veliko večji skakalnici na jugozahodu Nemčije. Naprava Hochfirstschanze omogoča namreč tudi skoke, dolge krepko prek 140 metrov.

Od slovenskih tekmovalk so v Titisee-Neustadt odpotovale Urša Bogataj, Jerneja Brecl, Ema Klinec, Katra Komar, Nika Križnar in Špela Rogelj. »Potem ko so imela dekleta v ponedeljek prosto, smo bili v torek v telovadnici in v sredo v Planici, kjer smo opravili zelo dober trening na Bloudkovi velikanki,« je razkril glavni trener naše reprezentance Zoran Zupančič in pristavil, da so sposobne ta konec tedna visoko poseči zlasti Ema, Nika in Jerneja.

Kvalifikacij danes zaradi premočnega vetra niso mogli izpeljati. V edini celi seriji za uradni trening je najdlje, do osebnega rekorda, poletela Križnarjeva (143,5 m). Ker je po doskoku podrsala po snegu, njen izjemen skok ne velja kot novi ženski slovenski rekord.

»To je bil pravi polet. V drugem delu leta me je bilo malo strah. Ker sem imela res veliko višine, se nisem znašla najbolje. Morala sem skrajšati skok in pristala v nočno posodico,« je povedala Križnarjeva, ki je zaostala le za Avstrijko Marito Kramer (136 m). Klinčeva (118,5 m) je imela dvanajsto, Rogljeva (116 m) 18., Komarjeva (113 m) 25. oceno, medtem ko Bogatajeva (98 m/35.) in Breclova (92,5 m/46.) nista preskočili 100-metrske znamke.

Kvalifikacije bodo izpeljali jutri ob 12.15.

Komentarji: