Švedski dvojec v finalu boljši od slovenskega, Lampičeva tretja

Anamarija Lampič je v finalu šprinterske tekme smučarskih tekačic v Dresdnu zasedla tretje mesto, zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist. Prve točke Vilija Črva.
Fotografija: Anamarija Lampič in Eva Urevc. FOTO: Adam Ihse/AFP
Odpri galerijo
Anamarija Lampič in Eva Urevc. FOTO: Adam Ihse/AFP

Anamarija Lampič je bila tretja na sprinterski tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku v nemškem Dresdnu, Eva Urevc pa šesta. Na 1,3 km v prosti tehniki je četrto sprintersko zmago v nizu zabeležila Švedinja Maja Dahlqvist, druga je bila njena rojakinja Jonna Sundling z 0,43 sekunde zaostanka, Lampičeva je zaostala 64 stotink.

image_alt
Anamarija prijateljuje s stopničkami v Dresdnu

Urevčeva je bila 6,15 sekunde za zmagovalko. Slovenski uspeh je dopolnil Vili Črv, ki je med tekači izpadel v četrtfinalu in je na 24. mestu osvojil prve točke v pokalu doslej. Preostali Slovenki in trije Slovenci so izpadli v kvalifikacijah. Anja Mandeljc je bila 37. in je za sekundo zaostala za trideseterico, Klara Mali pa 59. (+14,76) med 79 tekmovalkami na startu. Med 87 tekmovalci je bil Miha Šimenc 52., Janez Lampič 58., Anže Gros pa 78.

»Z novimi stopničkami sem sicer zadovoljna, verjamem pa, da bi tokrat lahko dosegla več,« je v cilju povedala Lampičeva. »Ne počutim se pretirano izčrpane, četudi so bili ti boji na tej ozki progi zahtevni. Ostaja mi zaenkrat še neuresničena želja, da bi v tej sezoni ugnala doslej nepremagljivo Majo Dahlqvist, verjamem pa, da se bo to zgodilo, morda pa prav na olimpijskih igrah v Pekingu ... Zadovoljna pa sem, ker je proga ne glede na čudne vremenske razmere in izostanek naravnega snega ponujala lepo možnost za tekmovanje, želim si, da bi bilo tudi jutri na tekmi dvojic tako. Bo pa tam še več gneče in ogorčenega boja za stopničke,« je dodala slovenska zvezdnica, ki se je z 12. povzpela na 6. mesto skupnega seštevka pokala, na čelo je prišla Dahlqvistova.

Posnetek ženskega finala v Dresdnu:

Nejc Brodar, glavni trener reprezentance, je dejal: »Lepo je, da ohranjamo našo raven in jo še dvigujemo. Ne skrivam visoke ocene ob uvrstitvi dveh deklet v finalni nastop šprinta ter Vilija Črva v izločilne boje. Tako uresničuje tudi olimpijsko normo. Pohvale pa gredo tudi servisu. Tu smo imeli več tekmovalcev kot na prejšnjih postajah in prav vsi v ekipi za izbiro in pripravo smuči so se zelo potrudili.«

Urevčeva še išče prave občutke v finalu

»Res sem zadovoljna, ker kažem napredek iz tekme v tekmo. Vem, da sem sposobna še več. Prave občutke v finalu še iščem. Danes sem imela drugo skupino v polfinalu in je bilo manj premora do finala. A sem zadovoljna, če vse povzamem,« je kratko nastop strnila Urevčeva.

Zelo je bil vesel Črv: »Mislim, da sem lahko zelo zadovoljen, da se mi je na pravi dan vse izšlo, tako moja forma, razpoloženje kot tudi smuči. Vse se je 'poklopilo' in uspel sem dokazati to, kar sem že dlje časa vedel, da lahko. To sem zdaj dokazal tudi na tekmi in sem dosegel svoj daleč najboljši rezultat.«

Lampičeva, tretja tudi decembra lani v Dresdnu, in Urevčeva sta v finalu tekli skupaj s Švedinjama in Norvežankama. Skandinavke so začele na prvih štirih mestih. Lampičeva se je v nadaljevanju prebila na tretje za Švedinjama, Urevčeva pa je ostala na zadnjem in bila izločena iz boja za stopničke še pred finišem. A je izenačila svoj drugi najboljši posamični dosežek v pokalu, mesto višje je bila pred tem le na 5. mestu ob koncu minule zime v Ulricehamnu.

Uspeh sezone je zabeležila Lampičeva, četudi se ji na koncu ni uspelo povzpeti na najvišjo stopničko, enajstič v karieri pa si je posamič zagotovila zmagovalni oder. Dahlqvistova je vnovič dokazala, da je najboljša šprinterka dosedanjega poteka olimpijske zime, Lampičeva, skupna zmagovalka šprintov v pokalu prejšnje sezone, pa je v vse boljši formi.

Lampičeva v finale kot srečna poraženka

Lampičeva je v prvi polfinalni skupini začela na četrtem mestu in bila večji del teka za vodilno trojico, v finišu pa je pridobila eno mesto, vendar zaostala za Dahlqvistovo, za njo je bila 35 stotink, ter Sundlingovo. Najboljša slovenska športnica lanskega leta je tako morala čakati na drugo skupino za odgovor, če se bo po času prebila v finale.

Urevčeva je v drugem polfinalu tekla za vodilno trojico, četverico, s pametnim postavljanjem v zadnjih zavojih in izjemnim pospeševanjem, pa si je zagotovila drugo mesto in je za preboj v finale v skupini zaostala le za Norvežanko Mathilde Myrhvold (+0,10). Lampičeva je ostala na čelu dveh srečnih poraženk in si je s tem zagovorila zaključni nastop.

Lampičeva, je v prvi četrtfinalni skupini večji del tekla na tretjem mestu, v zaključku prišla na drugo, potem je prevzela vodstvo in ga zadržala za zanesljivo napredovanje v polfinale. Urevčeva je tekla v četrti, predzadnji četrtfinalni skupini, v kateri je bila v boljšem položaju v prvem delu, nato pa je izgubila nekaj časa v ostrem zavoju v ciljnem delu prehoda v drugi krog. Iz četrtega mesta se je z izjemnim pospeševanjem v samem finaišu uvrstila v polfinale z zmago v skupini.

Silovit finiš tekmecev Črvu odnesel še odmevnejšo uvrstitev

Črv je ob svojem prvem preboju v izločilne boje šprintov dobil drugo četrtfinalno skupino. V njej je tekel pogumno, bil večji del na tretjem mestu, v silovitem pospeševanju na ciljni ravnini pa je nazadoval na peto, predzadnje mesto, ter tam tudi ostal. Za Italijanom Federicom Pellegrinom je zaostal 1,12 sekunde.

Dvaindvajsetletni Črv pa je s tem dosegel največji uspeh v pokalu doslej, med trideseterico je bil doslej na 22. mestu le na ekipnem šprintu februarja letos v Ulricehamnu na Švedskem, kjer je nastopil z Lampičem. Tokrat ga je 68 stotink ločilo od polfinala. Urevčeva je bila tretja v kvalifikacijah in je za Sundlingovo, ki je bila najhitrejša, zaostala 1,38 sekunde. Lampičeva je bila šesta (+2,25). Črv je predtek končal na 27. mestu, za najhitrejšim, Norvežanom Haavardom Solaasom Taugboelom, je zaostal pet sekund in 82 stotink.

Črv je prehitel tudi skupnega zmagovalca pokala v minuli sezoni Rusa Aleksandra Boljšunova, ki je končal na 31. mestu. V finalu je zmagal Taugboel, 15 stotink je zaostal Pellegrino, tretji pa je bil Francoz Luchas Chanavat (+0,68).

V nedeljo bodo v Dresdnu še ekipni šprinti, Lampičeva in Urevčeva bosta branili tretje mesto iz prejšnje sezone.

Preberite še:

Komentarji: