Poljski navijači z žaljivkami zasuli Norvežana

Halvor Egner Granerud najboljši v kvalifikacijah Titisee-Neustadta. Od slovenskih smučarskih skakalcev najvišje uvrščen Anže Lanišek.
Fotografija: Halvor Egner Granerud, ki je včeraj v svojo korist odločil kvalifikacije v Titisee-Neustadtu, ne razume poljskih navijačev, ki so na družbenih omrežjih napadli tudi njegovo dekle. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Odpri galerijo
Halvor Egner Granerud, ki je včeraj v svojo korist odločil kvalifikacije v Titisee-Neustadtu, ne razume poljskih navijačev, ki so na družbenih omrežjih napadli tudi njegovo dekle. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

Ljubljana – Čeprav je v Titisee-Neustadt pripotovalo le 50 smučarskih skakalcev (iz 15 držav), torej natanko toliko, kolikor jih tudi lahko nastopi na tekmi, so včeraj vseeno izpeljali kvalifikacije oziroma prolog. Slovenci niso blesteli, najvišje uvrščen je bil Anže Lanišek na 17. mestu.

»Pričakujem, da bom prikazal dobre skoke in dosegel dobra rezultata,« si je v pogovoru s Horstom Nilgnom, medijskim koordinatorjem za skoke pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), zaželel 24-letni Domžalčan, ki ga je v tretjem včerajšnjem poskusu odneslo do 130 metrov. Pred tem je na uradnem treningu poletel 125 in 134 metrov daleč, v obeh serijah je imel kot naš najboljši reprezentant 14. oceno.
image_alt
Očitno sistem le ni tako uspešen, kakor ga opevajo


Enako daljavo kot Lanišek je v kvalifikacijah zmogel tudi Peter Prevc, ki je pristal na 20. mestu. Za Eurosport je povedal, da je (bil) zadovoljen s končnim devetim mestom v sredo končane 69. novoletne turneje, v nadaljevanju sezone pa bi si želel čim več uvrstitev med deseterico.


Preostali Slovenci Žiga Jelar (122 m/35. mesto), Cene Prevc (121 m/37.), Domen Prevc (121 m/39.) in Tilen Bartol (116,5 m/46.) se včeraj niso prebili med trideseterico. Če bodo želeli na tekmah – današnja se bo začela ob 16. uri, jutrišnja pa ob 16.30 – osvojiti kakšno točko, bodo morali svojim nastopom dodati kar nekaj metrov.
Anže Lanišek je bil včeraj najbolje razpoloženi slovenski smučarski skakalec v Titisee-Neustadtu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Anže Lanišek je bil včeraj najbolje razpoloženi slovenski smučarski skakalec v Titisee-Neustadtu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

 

Granerud: Poljski navijači so prestopili mejo


Vodilni asi so jih včeraj preskočili kar za 20 metrov. Kvalifikacije in ček za 3000 švicarskih frankov denarne nagrade je pred Dawidom Kubackim (139 m), ki je lani v svojo korist odločil obe preizkušnji na skakalnici Hochfirst (HS-142), dobil Halvor Egner Granerud (140 m).

Za norveškim asom je sicer turbulentna novoletna turneja. Po 15. mestu na Bergislu, ki ga je oddaljilo od želenega »zlatega orla«, je (ne)hote odprl psihološko vojno s Poljaki. »Grozljivo nadležno je bilo spet videti Kamila Stocha zmagati. Ne skače tako prekleto dobro, kot ima dobre rezultate. Že vse od začetka turneje imajo Poljaki izjemno srečo z razmerami,« se je 24-letni skakalec iz Osla, ki živi v Trondheimu, v pogovoru za norveško televizijsko postajo TV2 jezil v Innsbrucku.
image_alt
Jezni Granerud sprožil ostre puščice proti Poljakom


Ko je uvidel, da je šel s svojimi izjavami predaleč, se je zanje prek družbenih omrežij opravičil, rekoč, da je Stoch eden od največjih v zgodovini skokov. »Rad bi se opravičil. To je bil težek dan zame. Bil sem jezen na vse, najbolj pa nase. Ne bi smel dati intervjuja. Kamil je moj idol in je eden od najboljših skakalcev vseh časov. Tudi sam se trudim, da bi skakal tako dobro kot on,« je poudaril Granerud.
image_alt
Hrgota zdaj najpogostejši Anžetov partner za »sparing«


A škoda je bila že narejena. Poljski navijači mu niso oprostili strupenih puščic, ki jih je namenil njihovemu ljubljencu. Na družbenih omrežjih so ga zasuli s kletvicami in žaljivkami. »Jasno mi je, da sem odgovoren za besede, ki jih izrečem. Zato moram vzeti v zakup napade, čeprav nisem mislil tako, kot je izpadlo. Ne razumem pa, zakaj so se Stochovi navijači lotili tudi mojega dekleta, ki s tem nima prav nič. To je res grdo, s tem so prestopili mejo,« je zmajeval z glavo vodilni skakalec v točkovanju za svetovni pokal, v katerem ima 184 točk naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem in 260 pred Stochom.
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


Zaradi napetega ozračja Granerud celo razmišlja o tem, da bi prihodnji konec tedna izpustil preizkušnji v Zakopanah, kjer so poljski huligani pred devetnajstimi leti s kepami na sedežnici napadli Nemca Svena Hannawalda ...

Komentarji: