Šimenc do točk, Eva Urevc daleč od zaključnih bojev

V šprintu smučarjev tekačev v Val Müstairju brez preboja udarne Slovenke v izločilni del.
Fotografija: Miha Šimenc se je izkazal v uvodni preizkušnji tekaške novoletne turneje. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Odpri galerijo
Miha Šimenc se je izkazal v uvodni preizkušnji tekaške novoletne turneje. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Švicarka Nadine Fähndrich in Norvežan Johannes Høsflot Klæbo sta zmagala na uvodni šprinterski preizkušnji na novoletni turneji v smučarskem teku v Val Müstairju. Do točk se je v Švici od Slovencev prebil le Miha Šimenc, ki je po izpadu v četrtfinalu zasedel 29. mesto. Preostali štirje slovenski tekači so nastope končali v kvalifikacijah. Šimenc je kot edini Slovenec nastopil v izločilnih bojih. V kvalifikacijah je imel 29. čas, v svoji četrtfinalni skupini pa je bil šesti, kar je zadoščalo za končno 29. mesto.

»To je bil osnovni cilj sezone in zdaj sem ga dosegel s solidnim, sproščenim tekom, ki pa še ni moj najboljši. A vsaj kaže v pravo smer, da delam dobro in da sem v obdobju po koroni naredil dober trening. Za tek v četrtfinalu lahko rečem, da nisem najbolj zadovoljen. Preprosto potrebujem še kakšen šprint, dva, tri, da najdem občutek za ta boj,« je po osvojenih točkah za svetovni pokal dejal Šimenc. Vili Črv je bil v kvalifikacijah 56., Anže Gros pa 72. Moško preizkušnjo je dobil Klæbo, ki je v zadnjih 100 metrih ugnal Italijana Federica Pellegrina. Tretji je bil Norvežan Sindre Bjørnestad Skar.

V ženski konkurenci je najboljša Slovenka Eva Urevc zasedla 44. mesto. Za trideseterico najboljših je zaostala nekaj več kot dve sekundi. Tudi druga slovenska predstavnica Anja Mandeljc je bila daleč od nastopa v izločilnih bojih na 58. mestu. Na domačem terenu je zmaga pripadla Nadine Fähndrich. V finalu je bila prepričljivo hitrejša od Švedinje Maje Dahlqvist in Norvežanke Lotte Udnes Weng. Turneja se bo v Val Müstairju nadaljevala na prvi dan novega leta 2023 z zasledovalnima tekmama. Nato se bo karavana 3. in 4. januarja preselila v nemški Oberstdorf. Turneja se bo končala med 6. in 8. januarjem v italijanski dolini Fiemme s slovitim vzponom na Alpe Cermis v zadnji etapi.

Komentarji: