Skakalni spektakel na Finskem: Anže Lanišek zmagal z rekordom

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je odlično končal prvo tekmo smučarskih skokih na Finskem.
Fotografija: Slovenski skakalni as Anže Lanišek je ohranil odlično formo iz sezone 2021/22. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters
Odpri galerijo
Slovenski skakalni as Anže Lanišek je ohranil odlično formo iz sezone 2021/22. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek fantastično nadaljuje novo sezono smučarskih skokov. Na premieri v finskem mestu Ruka je bil najboljši med vsemi skakalci in zanesljivo osvojil prvo mesto. Iskrene čestitke! Na prvih treh mestih so se zvrstili Lanišek (149 m, 141,5 m), Stefan Kraft (141,5 m, 144 m) in Piotr Žyla (143 m, 142 m). Tudi drugi Slovenci so dopolnili nov uspeh Laniška, ki je drugič zmagal v svetovnem pokalu. Zvrstili so se 13. Peter Prevc, 15. Lovro Kos, 22. Timi Zajc, 23. Domen Prevc, 24. Žiga Jelar.

image_alt
O številkah ne bi govoril, vse se zgodi z določenim razlogom

Lanišek blestel že v kvalifikacijah pred tekmo

Lanišek je bil tudi zmagovalec današnjih kvalifikacij za prvo od dveh tekem svetovnega pokala v Ruki. Na tekmo so se uvrstili vsi Slovenci, v najboljši deseterici je končal še Timi Zajc na osmem mestu. Žiga Jelar je bil v kvalifikacijah 15., Lovro Kos, ki je bil 19., Domen Prevc z 21. ter Peter Prevc 32.. Lanišek je lani prav v Ruki slavil svojo prvo in do danes edino zmago v svetovnem pokalu.

Ko je 26-letnik iz Mengša, v prvi seriji je z 149 metri postavil tudi rekord skakalnice, v finalu pristal pri 141,5 metra, je sicer zmajeval z glavo, tudi trener Robert Hrgota na tribuni ni bil prepričan, ali bo njegov varovanec zbral dovolj za svojo skupno drugo zmago v karieri, obenem pa 15. posamične stopničke svetovnega pokala. Vendar pa je bilo po lepih sodniških ocenah dovolj in na obrazu Slovenca se je hitro narisal širok nasmešek, na rame pa sta ga zmagoslavno dvignila reprezentančna kolega Peter Prevc in Lovro Kos.

Laniška sta Peter Prevc in Lovro Kos dvignila na rami. FOTO: Markku Ulander/AFP
Laniška sta Peter Prevc in Lovro Kos dvignila na rami. FOTO: Markku Ulander/AFP

»Moram reči, da sta bila danes kar oba moja skoka vrhunska. Morda je bil finalni malo slabši. A ne glede na to, zelo sem zadovoljen, zelo sem vesel, da mi je uspelo pokazati tako dobre skoke in upam, da bom jutri nadaljeval v tem slogu,« je po zmagi svoj nastop ocenil Lanišek, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije dodal, da v finalu ob čakanju na oceno ni bil preveč živčen. »Ni bilo preveč napeto, ali bom prvi ali drugi ali tretji, saj za nazaj tako in tako nisem mogel več ničesar spremeniti. Vedel pa sem, da sem dobro skočil,« je pojasnil najboljši slovenski skakalec to zimo.

Priznal je, da je po dobrih treningih in kvalifikacijah, ki jih je tudi danes dobil, nekoliko lažje potem nastopiti na tekmi: »Res je malo lažje, a povsod se dobro počutim in bolj pomembno je, da nadaljujem skoke, ki jih kažem na treningih. Ter da na tekmi potem ni napak.«

Tudi z napakami suveren

»Anže je zasluženo zmagal, že ves konec tedna kaže zelo dobre skoke. Z manjšimi napakami je še vedno zelo suveren na tej skakalnici. Res uživa in upam, da bo v tem ritmu nadaljeval še jutri in znova posegel po najvišjem dosežku,« je dejal glavni trener Robert Hrgota. Da je Ruka srečno prizorišče za slovenske skoke, govori tudi dejstvo, da je Lanišek lansko sezono prav v Ruki slavil svojo prvo posamično zmago v svetovnem pokalu. »Preostali naši fantje so osvojili točke, a rekel bom, da so nastopili malo pod pričakovanji z izjemo Lovra Kosa, ki se je dobro sestavil, glede na težave, ki jih je imel. Solidno, vemo, kje smo delali napake in jutri bomo to popravili,« je še dejal Hrgota. Danes je na stopničkah ob Lanišku in Kraftu končal še Poljak Piotr Žyla (300,7), četrti pa je bil njegov rojak in dvakratni zmagovalec uvoda v Wisli Dawid Kubacki (296,5).

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala se je Lanišek po drugem mestu na uvodu v Visli ter današnji zmagi prebil na drugo mesto s 186 točkami, vodi Kubacki (250 točk). V pokalu narodov je Slovenija (328) četrta, vodi Avstrija (509) pred Norveško (477). V nedeljo bo v Ruki še druga posamična tekma; prva serija bo prav tako na sporedu ob 9. uri. Kot je napovedal Lanišek, si želi tudi na nedeljski tekmi ponoviti tako dobre skoke: »Pričakujem, da bom tudi jutri pokazal tako dobre skoke kot danes, kam pa me bo to pripeljalo na tekmi, bomo šele videli.«

Lanišek je bil odlične volje že pred začetkom tekme. FOTO: Leon Vidic
Lanišek je bil odlične volje že pred začetkom tekme. FOTO: Leon Vidic

S tekmama v Ruki se po tritedenskem premoru nadaljuje sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške. Kvalifikacije bi morale biti na sporedu že v petek, a je že takoj na začetku tekmovalnega konca tedna prišlo do nekaterih sprememb. Reprezentance so se v duhu fair-playa strinjale, da se kvalifikacije prestavijo na danes.

To je bila 85. zmaga Slovenije v svetovnem pokalu

Anže Lanišek je z današnjim slavjem v Ruki osvojil skupno 85. zmago za Slovenijo. Slovenski skakalci so doslej zbrali 73 posamičnih ter 12 ekipnih zmag v svetovnem pokalu. Pri vseh ekipnih je sodeloval Peter Prevc, ki je s 23 zmagami tudi slovenski rekorder po številu posamičnih zmag. Lanišek je danes obenem prišel do 15. posamičnih stopničk svetovnega pokala; od tega ima zdaj dve zmagi, devet drugih ter štiri tretja mesta.

image_alt
Nekdanji avstrijski as v Anžetovih nastopih težko najde kakšne napake

Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, ki je kot edini sodeloval tudi pri vseh 12 slovenskih ekipnih uspehih, Jurij Tepeš je z ekipo zmagal devetkrat, Robert Kranjec pa osemkrat.

Preberite še:

Komentarji: