Stisnila zobe in napadla kot Meta raketa

Hrovatova po prisilnem počitku in izgubljenih treningih do rezultata sezone.
Fotografija: Meta Hrovat se je izkazala s 7. mestom. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat se je izkazala s 7. mestom. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Čeprav je podoba slovenske ženske smučarske reprezentance v tehničnih disciplinah v tej sezoni klavrna in tudi v novem letu ni kazalo, da bi se lahko izboljšala – prejšnji teden se je poškodovala še Ana Drev –, je Meta Hrovat včeraj na veleslalomu za svetovni pokal na Kronplatzu pokazala, iz kakšnega testa je, če obvladuje zdravstvene težave. S 7. mestom je dosegla rezultat sezone in, če odmislimo izplen Ilke Štuhec, najvišji izid reprezentance v tej zimi.

Smučarsko znanje, talent in pogum Hrovatove nikoli niso bili vprašljivi. A v tej sezoni ji je načrte prekrižala punkcija gležnja, zaradi katere je izgubila 19 dni smučarskega treninga, zagodle so ji močne bolečine, ki jo v tekmovalnem čevlju še vedno ovirajo. Zaradi teh je bila primorana izpustiti štiri preizkušnje v svetovnem pokalu. V konkurenco se je vrnila na slalomu v Zagrebu, kjer je priznala, da še ni odločna in samozavestna, kot je bila pred bolniško odsotnostjo, pa tudi ne 100-odstotno pripravljena. "Potrebujem še nekaj treningov, da se vrnem na želeno raven. Še vedno je prisotna bolečina, a se umirja, kar je najbolj pomembno," je razmišljala po ničli na Sljemenu.

Hrovatova je kljub okrnjenemu treningu zaradi bolečin v gležnju ohranila visoko raven. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Hrovatova je kljub okrnjenemu treningu zaradi bolečin v gležnju ohranila visoko raven. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


Čeprav je morala tudi v nadaljevanju stiskati zobe in večji del treninga prečrtati, pa na zadnjem veleslalomu pred Zlato lisico na Kronplatzu v njenih suverenih nastopih ni bilo mogoče razbrati, kako resno je zdravstveno stanje 20-letne Gorenjke. Na prvi progi je dosegla deveti čas, na drugi četrtega. S 7. mestom si je prismučala drugi najboljši rezultat v karieri.
 

Pokazala, da še zna smučati


"Zjutraj sem se zbudila, obula smučarski čevelj, bolečina je bila manjša kot v preteklih dneh, čutila sem, da bo šlo," je Hrovatova razkrila, da se je dan začel optimistično. Na Kronplatzu je tekmovala tretjič, progo je dobro poznala: "Za ženske je precej zahtevna, zato vsak nastop pomaga pri tem, da napadaš še samozavestneje, saj so robovi in prelomnice ostri. Pozna se, da tukaj nastopam tretjo zimo zapored. Proga mi je zelo všeč in pokazala sem, da še znam smučati," je bila zadovoljna veleslalomska prvokategornica, edina slovenska predstavnica v finalu (Ana Bucik in Neja Dvornik sta bili prepočasni za preboj na drugo progo).

Njenih odločnih predstav se je razveselil tudi glavni trener reprezentance Denis Šteharnik. "Meti lahko le čestitam. Prepričan sem, da 99 odstotkov tekmovalk s takšnimi bolečinami sploh ne bi obulo smučarskega čevlja. Opravila je minimalno količino treninga, a obdržala vrhunsko raven. Normalno je v veleslalomu lahko smučala šele 10. decembra, zato si zasluži pohvale. Na najtežjih delih je bila spredaj, zelo hitra, treba je le še urediti podrobnosti. Upam, da bo z gležnjem vse v redu in bo lahko nemoteno trenirala," se nadeja trener, ki misli preusmerja k prvemu vrhuncu sezone – Zlati lisici 1. in 2. februarja.
 

Mikaelin najlepši veleslalom


Mikaela Shiffrin je bila razred zase. Dejala je, da je prikazala najlepši veleslalomski nastop v karieri. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Mikaela Shiffrin je bila razred zase. Dejala je, da je prikazala najlepši veleslalomski nastop v karieri. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


Brezhibna je bila Mikaela Shiffrin pred Tesso Worley in Marto Bassino, vknjižila je 53. zmago v karieri in konkurenco pustila daleč zadaj. Njena največja tekmica Petra Vlhova je na 4. mestu zaostala že več kot dve sekundi. "Vsakič, ko sem na štartu, hočem zmagati, a mislim, da ima enake misli vsaka tekmovalka. Vselej sem se spopadala s to progo (v zadnjih dveh sezonah je vknjižila odstop in 5. mesto, op. p.), zato sem si tokrat hotela dokazati, da znam biti tudi tu hitra," je pot do vrha opisala 23-letna zvezdnica in dodala, da je bil nastop na prvi progi njen najboljši veleslalomski v karieri.

Američanka ima po polovici sezone kar 1394 točk v skupnem seštevku! Če bi nadaljevala v enakem slogu, bi ob koncu zime teoretično presegla rekord, ki ga ima v lasti Tina Maze (2414).
 

Komentarji: