Superveleslalom (Ž): Dolg skok Ilki odnesel vrhunsko uvrstitev

Švicarski St. Moritz danes gosti ženski superveleslalom, Ilka Štuhec bo po napaki v srednjem delu končala za prvo deseterico. 
Fotografija: Bo Štuhčeva tako zadovoljna tudi po današnjem nastopu? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bo Štuhčeva tako zadovoljna tudi po današnjem nastopu? FOTO: Reuters

Po dobrih nastopih v Lake Louise, kjer je superveleslalom končala na 10., prvi smuk pa celo v prvi peterici, je Ilka Štuhec tokrat v St. Moritzu smučala nekoliko slabše. Na težki progi, še dodatno je razmere otežil novozapadli sneg, je Mariborčanko na skoku odneslo predaleč in izgubila je veliko hitrosti. 

Štartala je s številko 13, že ob prihodu v cilj je bila osma, na koncu je bilo njeno smučanje dovolj za 14. mesto in nov kupček točk najboljše Slovenke. Drugič zapored je v superveleslalomu slavila Mikaela Shiffrin, ki je znala unovčiti tehnično znanje na nekoliko počasnejši progi, presenetila je tudi Lara Gut Behrami, ki je prvič letos stopila na stopničke. Na tretje mesto se je povzpela lanska dobitnica malega kristalnega globusa v superveleslalomu Tina Weirather. 

S četrto zmago v sezoni je fenomenalna Američanka, ki naskakuje še tretji veliki kristalni globus, še okrepila vodstvo v skupnem seštevku. Po osmih tekmah ima na vrhu 589 točk. Prva zasledovalka Švicarka Michelle Gisin (296) zaostaja že 293 točk. Vodi pa tudi v slalomskem in presenetljivo superveleslalomskem seštevku s popolnima izkupičkoma točk.

Jutri bo v St. Moritzu na sporedu še paralelni slalom. 
 

Potek tekme


Smučarke so imele na mehkem snegu, ki je ponoči prekril dobro utrjeno progo, precej težav predvsem v zgornjem delu. Tam je imela težave tudi Ilka Štuhec, na skoku jo je odneslo predaleč in morala je zmanjšati hitrost, tam si je nabrala tudi glavnino zaostanka. V spodnjem delu Štuhčeva ni smučala slabo, a je premalo tvegala, da bi se ji na koncu izšlo za vrhunsko uvrstitev, trenutno ji kaže na uvrstitev okrog 15. mesta, po 40 tekmovalkah je 14. 

Spet vodi Mikaela Shiffrin, ki je očitno tudi v superveleslalomu že med najboljšimi smučarkami sveta. Shiffrinova je izkoristila mehkobo, ki jo kaže tudi na tekmah tehničnih disciplin, in prevzela vodstvo, na štartu pa je še nekaj zanimivih tekmovalk, ki bi lahko ogrozile vodstvo Američanke. Druga je trenutno Lara Gut Behrami, ki je prvič v letošnji sezoni blizu vrha, tretja pa najboljša superveleslalomistka lanske sezone Tina Weirather. 

Komentarji: