Timi Zajc po 13. mestu: »Noge so bile že utrujene«

Na letalnici v Oberstdorfu je bila v zimskih razmerah še tretja tekma za svetovni pokal. Zmagal je Kamil Stoch, Timi Zajc je v finalu izgubil pet mest.
Fotografija: Kamil Stoch je zmagal prvič po lanski Planici. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kamil Stoch je zmagal prvič po lanski Planici. FOTO: AFP

Timi Zajc, zmagovalec petkove prve tekme in deveti v soboto, ni imel svojega dne. Po prvi seriji je bil osmi, v drugi pa izgubil pet mest za končno 13. mesto. Zmagal je Poljak Kamil Stoch pred Jevgenijem Klimovom iz Rusije in rojakom Dawidom Kubackim. To je bila 32. zmaga za Stocha, prva po lanski Planici. Z njo je prevzel vodstvo v seštevku poletov.

Vodilnemu v skupnem seštevku in tudi po prvi seriji Rjoju Kobajašiju se finalni skok ni posrečil in je bil na koncu deveti. Domen Prevc je bil 16., Anže Semenič 18. in Jurij Tepeš 26. Prevc je bil po prvi seriji 11., Semenič 16. in Tepeš 28.

Timi Zajc je v petek prvič stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, za konec pa je bil trinajsti. FOTO: AFP
Timi Zajc je v petek prvič stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, za konec pa je bil trinajsti. FOTO: AFP

 

Če bi mu kdo rekel, da bo zmagal ...


»Težko je bilo, razmere so bile težke. Nisem najbolj zadovoljen s svojima skokoma, a sem na pravi poti. Tukaj sem prvič zmagal in grem zadovoljen domov. Če bi mi kdo pred petkom rekel, da bom zmagal, bi mu odvrnil, da se mu je zmešalo. Veselim se naslednjih tekem v Lahtiju in potem na svetovnem prvenstvu in upam na še kakšen dober rezultat. Noge so bile danes že precej utrujene, ko si bom odpočil, verjamem, da bom tudi v zadnjem delu sezono visoko,« je za Televizijo Slovenija povedal 18-letni Zajc iz SSK Ljubno, ta bo konec tedna gostil tekmovanje v ženskih skokih.

Ob zmagi je Zajc dosegel tudi osebni rekord z 233,5 metra, kar si je napisal tudi na smučko. Gotovo bo daljavo izboljšal na finalu sezone v Planici ob koncu marca.
 

Sneženje nagajalo organizatorjem


Tretja tekma smučarskih skakalcev na letalnici v Oberstdorfu se je v močnem sneženju začela nekaj minut po 16. uri, a je bila prva serija po le nekaj ponesrečenih poletih prekinjena. Tekmovanje so nadaljevali ob 16.40. Prvo serijo je dobil Kobajaši, Zajc je po poletu, dolgem 207,5 metra, zasedel osmo mesto. V drugo je pristal pri 201,5 metra in ostal zunaj deseterice.

V Oberstdorfu je sneg nagajal prirediteljem. FOTO: AFP
V Oberstdorfu je sneg nagajal prirediteljem. FOTO: AFP


Pred tem so bile v Oberstdorfu kvalifikacije, ki niso terjale slovenskega davka. Toda Tilen Bartol (32), Anže Lanišek (36.) in Žiga Jelar (37.) potem niso ujeli finala.
 

Naslednji Lahti


Osemnajstletni Zajc je sploh prvič tekmoval na letalnicah, prvenec pa se mu je izšel sanjsko, s petkovo prvo zmago v svetovnem pokalu. Tudi na drugi tekmi je bil po prvi seriji šesti, vendar izgubil tri mesta. Danes pa je v finalu izgubil pet mest in bil 13. Sezona svetovnega pokala se bo naslednji konec tedna nadaljevala v Lahtiju na Finskem, čez dva tedna se bo začelo svetovno prvenstvo v Seefeldu.


 

Bertoncelj: Preveč agresivnosti


»Današnja tekma je bila zelo zahtevna z močnim sneženjem in raznolikim vetrom, a se je žirija izkazala. Naši fantje se na sneženje niso dobro prilagodili, enostavno so bili preveč agresivni v zaletnem položaju in potem niso mogli dobro uresničiti svojih doskokov. Finalisti so v prvi seriji opravili solidne polete, žal v finalu niso stopnjevali svojih dosežkov, temveč so jih poslabšali,« je STA povzela izjavo selektorja Gorazda Bertonclja za spletno stran Smučarske zveze Slovenije: »Enostavno so bili preveč agresivni, odskok je bil slab in zato so bili tudi poleti krajši.«

Preberite še:

Komentarji: