Tudi Niki so se zašibila kolena

Neustrašne slovenske smučarske skakalke s sijajno Niko Križnar na čelu navdušile 14.000 navijačev na Ljubnem.
Fotografija: Nika Križnar se je minuli konec tedna na Ljubnem počutila kot doma, saj jo srednja naprava pod Rajhovko, na kateri se je včeraj izkazala s tretjim mestom, spominja na domačo 60-metrsko skakalnico v Žireh. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar se je minuli konec tedna na Ljubnem počutila kot doma, saj jo srednja naprava pod Rajhovko, na kateri se je včeraj izkazala s tretjim mestom, spominja na domačo 60-metrsko skakalnico v Žireh. FOTO: AFP

Ljubno ob Savinji – Potem ko je sredi lanskega avgusta navdušila z zmago na tekmi za veliko nagrado FIS v ženskih smučarskih skokih v Frenštatu, si je Nika Križnar veliko obetala od nove sezone svetovnega pokala. Toda neustrašni skakalki iz Delnic v Poljanski dolini se doslej v tej zimi ni odvijalo povsem po željah, tako želene stopničke so se ji vztrajno izmikale iz rok. Na domači prireditvi na pa jih je vendarle dočakala. In to kar dvakrat!

Potem ko je Križnarjeva na sobotni ekipni preizkušnji, na kateri je bila druga najboljša posameznica za Avstrijko Evo Pinkelnig, prispevala pomemben delež k izvrstnemu drugemu mestu Slovenije (glavni trener Zoran Zupančič je že vnaprej ob Niki v ekipo uvrstil tudi Emo Klinec, Katro Komar in Špelo Rogelj) za favorizirano Avstrijo, se je 19-letna članica žirovske Alpine na zmagovalni oder zavihtela tudi na včerajšnji posamični tekmi. S skokoma, dolgima 91,5 in 91 metrov, je zaostala le za norveško šampionko Maren Lundby (93 in 89 m) in drugouvrščeno Pinkelnigovo (92 m in 89 m).
 

Navijači so ji dali dodatna krila


»Razlike so bile izjemno majhne, šlo je za desetinke. Zato je bilo zelo pomembno doskočiti v telemark. Ko se zdaj ozrem nazaj, sem vesela, da sem v pripravah precej pozornosti posvetila tudi izboljšanju pristanka,« je bila prešerno razpoložena Križnarjeva, potem ko se je prvič v tej sezoni in skupno tretjič (po tretjih mestih v Rasnovu 2018 in Čajkovskem 2019) prebila med elitno trojico v svetovnem pokalu.
Slovenske skakalke Nika Križnar, Špela Rogelj, Katra Komar in Ema Klinec (na fotografiji z leve) niso skrivale nasmehov po odličnem drugem mestu na ekipni preizkušnji. FOTO: Miha Šimnovec
Slovenske skakalke Nika Križnar, Špela Rogelj, Katra Komar in Ema Klinec (na fotografiji z leve) niso skrivale nasmehov po odličnem drugem mestu na ekipni preizkušnji. FOTO: Miha Šimnovec


Kakor je dodala, so ji na Rajhovki z glasnim spodbujanjem dodatna krila dali tudi številni navijači. V soboto se jih je po štetju prirediteljev zbralo 8000, včeraj pa 6000. »Ko na vrhu zaletišča vidiš množico gledalcev in povrhu slišiš njihovo navijanje, se lahko le še nasmejiš in spustiš v zaletno smučino. To so najboljši navijači na svetu, nikjer drugje niso tako glasni. Zaradi njihovega spodbujanja se mi sem ter tja tudi zašibijo kolena, vendar v pozitivnem smislu,« je priznala najvišje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku, potem ko je prav včeraj na osmem mestu za osem točk prehitela Emo Klinec; ta je včeraj s tretjega mesta po uvodni seriji zdrsnila na še vedno zelo dobro šesto (92,5 m in 86 m).

Nov uspešen dan naših skakalk sta zaokrožili Katra Komar (86,5 m in 84,5 m) in Špela Rogelj (86,5 m in 82,5 m), ki sta pristali na 16. oziroma 18. mestu, brez točk pa je na 39. mestu – kakor tudi Pia Mazi, Maja Vtič, Jerneja Repinc Zupančič in Katja Markuta, ki so obtičale v kvalifikacijah – ostala Jerneja Brecl (76,5 m). Naslednja ženska preizkušnja bo 8. marca na znamenitem Holmenkollnu.

 

Jelar do svoje najboljše uvrstitve


Skakalci so se za točke svetovnega pokala potegovali na le za drobec večji napravi od ljubenske v Rasnovu. Med Slovenci je Romunijo najbolj zadovoljen zapuščal Žiga Jelar, ki je z 12. in osmim mestom dvakrat zapovrstjo izboljšal svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu. Peter Prevc je po petkovem četrtem mestu in sedmem po uvodni seriji na sobotni tekmi zagotovo pričakoval več od 16. mesta, njegov brat Cene (21. in 15.) pa je nastopil v skladu z letošnjimi dosežki. Rok Justin je po 16. mestu v drugo kot 31. za las ostal praznih rok, za Jurija Tepeša (50.) pa je romunska skakalnica preprosto premajhna.

Z vsemi tekmeci sta opravila Nemec Karl Geiger in Avstrijec Stefan Kraft, ki je za nameček od sobote – skupaj z rojakom Gregorjem Schlierenzauerjem in Nemcem Constantinom Schmidom – tudi novi rekorder naprave v Rasnovu (103 m). S četrto zmago v sezoni in skupno jubilejno 20. v svetovnem pokalu, s katero se je na 13. mestu večne lestvice izenačil z rojakom Andreasom Goldbergerjem, se je še utrdil na vrhu točkovanja, v katerem ima zdaj 118 točk naskoka pred Geigerjem. Naslednje tekme bodo od petka do nedelje v Lahtiju.

Komentarji: