Urša prvič na vrhu tudi v svetovnem pokalu, Nika dopolnila njen uspeh

Bogatajeva in Križnarjeva slavili dvojno zmago na posamični tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Hinzenbachu.
Fotografija: Urša Bogataj je znova zablestela v vsem sijaju. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Odpri galerijo
Urša Bogataj je znova zablestela v vsem sijaju. FOTO: Barbara Gindl/AFP

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj je bila razred zase na današnji posamični preizkušnji za svetovni pokal v Hinzenbachu, potem ko je s 93 in 92 metri v obeh serijah skočila najdlje med vsemi tekmovalkami. Tako je 26-letna šampionka iz Briš pri Polhovem Gradcu tri tedne po osvojitvi naslova olimpijske prvakinje v Zhangjiakouju še prvič okusila slast prvega mesta v svetovnem pokalu.

Uršina krstna zmaga je bila čista kot solza. Na koncu je imela namreč kar 22 točk naskoka pred drugouvrščeno reprezentančno kolegico Niko Križnar (85 m in 88 m), s tretjim mestom in krstnimi stopničkami pa je presenetila Avstrijka Lisa Eder (81,5 m in 86,5 m). Njena rojakinja Marita Kramer (81,5 m in 81 m), ki vodi v skupni razvrstitvi, se je morala sprijazniti s petim mestom.

Nika Križnar je podvig Urše Bogataj dopolnila z drugim mestom. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Nika Križnar je podvig Urše Bogataj dopolnila z drugim mestom. FOTO: Barbara Gindl/AFP

Bogatajeva se je z zmago v seštevku za svetovni pokal povzpela na drugo mesto. Za vodilno Kramerjevo zaostaja za 214 točk. Na skupno tretje mesto je zdrsnila Nemka Katharina Althaus, ki zaradi pozitivnega testa na covid-19 ni pripotovala v Zgornjo Avstrijo. Od članice Ilirije, ki je prevzela vodstvo v točkovanju za tako imenovano alpsko krono, jo ločijo le tri točke.

»Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Naredila sem res dva dobra skoka. Včeraj je bil en, danes dva. To je bilo dovolj za zmago. Zelo sem srečna. Zdaj si želim predvsem uživati v tem, kar počnem. Moja edina želja so dobri skoki, vse drugo bo potem prišlo samo od sebe,« je po premierni zmagi v svetovnem pokalu poudarila Bogatajeva, s katero se je zelo veselila tudi Križnarjeva.

Vesela, da je lahko poslušala slovensko himno

»Za mano je še ena lepa tekma je za mano. Zdi se mi, da sem naredila lep napredek iz prve v drugo serijo. Končno sem začutila tudi podlago pod sabo. Zelo sem vesela današnje predstave in hkrati sem zelo vesela, da sem lahko stala zraven Urše na stopničkah in poslušala slovensko himno,« je dejala 21-letna članica SSK Norica Žiri.

Točke so danes osvojile tudi preostale tri naše skakalke. Špela Rogelj (79 m in 80,5 m), ki je bila najboljša v kvalifikacijah, in Maja Vtič (77,5 m in 80 m) sta druga za drugo pristali na 12. oziroma 13. mestu, Katra Komar (74,5 m in 76 m) pa je zasedla 25. mesto.

Z razpletom tekme je bil zadovoljen glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič: »Dobili smo približno tisto, kar smo si želeli. Lansko dvojno zmago smo ponovili. Čestitke Urši za prvo zmago v svetovnem pokalu in za izjemne skoke, Niki za drugo mesto in celotni ekipi za osvojene točke. Res sem vesel po takšnem tekmovanju. Zdaj so na vrsti res še večji cilji. Počasi bo treba razmišljati o trojni zmagi, kar nam je danes na kvalifikacijah že uspelo.«

Jutri bo v Hinzenbachu še druga posamična tekma, začela pa se bo ob 13.40.

Preberite še:

Komentarji: