Viking potrdil premoč, naš adut brez presežka

Na zadnjem šprintu sezone v Oslu med Slovenci najvišje Fak na 23. mestu.
Fotografija: Johannes Thingnes Boe je zmagovalec zasledovalne preizkušnje, Pokljuka 09. december 2018 [biatlon,šport,Pokljuka] Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Johannes Thingnes Boe je zmagovalec zasledovalne preizkušnje, Pokljuka 09. december 2018 [biatlon,šport,Pokljuka] Foto Matej Družnik

Zadnji šprint biatlonske sezone ni prinesel nikakršnega presenečenja. Vnovič je svojo premoč potrdil Johannes Thingnes Bø, preprečljivo najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem pa je vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak nižje, kot si je želel ob začetku. Po 23. mestu bo nastopil v sobotnem zasledovanju in za konec bržčas še v nedeljskem prestižnem skupinskem štartu.

Teoretične možnosti še obstajajo, da v sklepni predstavi sezone ne bi bilo na štartni črti našega udarnega aduta, a verjeti gre v pričakovan scenarij njegovega nastopa in tako vsaj spodobnega slovesa od sezone, ki si je ne bo ohranil v lepem spominu. Začel je s spodbudnim 4. mestom na pokljuški premieri, a takrat si še zdaleč ni predstavljal, da bo to njegova najboljša uvrstitev pred sklepnim koncem tedna na Holmenkollnu.

Po izostanku treningov in tekem je na svetovnem prvenstvu na Švedskem nastopil solidno, a daleč od svoje nekdanje ravni, tudi ob prvem nastopu na tej finalni postaji sezone v norveški prestolnici ni bilo presežka. V šprintu je zasedel 23. mesto, zgrešil pa prav zadnjo tarčo stoje. Dotlej je bil njegov učinek tako v progi kot na strelišču spodoben, a obenem je tudi ta tekma razkrila, da lahko pridno nabira točke, od najboljših pa je vendarle precej bolj oddaljen kot v preteklosti.
Toda tudi v takšnem stanju, ko prav ob koncu sezone poskusi zakrpati vrzel manjkajočih točk, ostaja še naprej prepričljivo najboljši slovenski biatlonec. Ob njem bo tako v moškem zasledovanju med našimi reprezentanti nastopil le še Klemen Bauer, včeraj 35., drugi slovenski tekmovalci – Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Rok Tršan – so pristali daleč od 60. mesta, ki še omogočalo nastop na sobotni tekmi.

Tudi na tej bo favorizirana vloga pripadla zmagovalcu J. T. Bøju. Zanj je bil to že 14. obisk najvišje stopničke v sezoni, kot je dejal, zmaga na Holmenkollnu zanj ohranja poseben pomen, saj gre za domače okolje, ko mu ob koncu sezone pomahajo številni rojaki, med katerimi posebna pozornost pripada norveškemu kralju Haraldu V., rednemu obiskovalcu biatlonskega finala v Oslu.


Negotovo med Italijankama


Omenjeni tekmovalec si je tako že zagotovil kristalni globus, ki ga doslej v svoji lepi zbirki še ni imel. V zadnjih letih pač ni bil kos izjemnemu Francozu Martinu Fourcadu, sedem let zapored nepremagljivem v skupnem seštevku sezone. V pričakovanju zadnjega vikenda dolge zime pa bo precej bolj negotovo med biatlonkami. Bø si je pač že pripravil posebno polico za lovoriko, v ženski konkurenci ta še nima svoje lastnice. Jasno je le, da bo globus iz Norveške potoval na italijanski sever. Na prvih dveh mestih namreč reprezentančni kolegici Dorotheo Wierer in Liso Vittozzi loči le 30 točk. Tekmi odločitve bosta sobotno zasledovanje (15.00; moški ob 17.15) in nedeljski skupinski štart (13.45; moški ob 16.30).

Preberite še:

Komentarji: