Že zdaj je vesela in vriska, kaj bo šele v Pekingu

Anamarija Lampič v davoškem šprintu cilj prečkala na tretjem mestu za prve stopničke v olimpijski zimi.
Fotografija: Anamarija Lampič stopnjuje formo na poti v olimpijski Peking. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Anamarija Lampič stopnjuje formo na poti v olimpijski Peking. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Bližajo se zimske olimpijske igre, februarja bodo v Pekingu. Ko se bo kar kmalu reklo hop, bo treba že tekmovalno skočiti na Kitajsko. Zaradi tega je zdaj nadvse priročno vzdrževati pravo formo, to pa počne slovenska adutinja v teku na smučeh Anamarija Lampič. Skupna zmagovalka v šprinterski konkurenci zadnjega svetovnega pokala je v Davosu prvič v tej zimi stopila na stopničke, pritekla si je tretje mesto. V šprintu v prosti tehniki v Davosu je zaostala za Švedinjo Majo Dahlqvist, ta je dobila še tretji šprint v tej zimi, in Švicarko Nadine Fähndrich, slednja je bila druga s 34 stotinkami zaostanka. Slovenska šampionka je za zadnjo stopnico zmagovalnega odra v cilj pritekla 74 stotink za zmagovalko.

»Menim, da lahko kar vriskam, sem zelo vesela. Iz tekme sem potegnila največ, kar je bilo mogoče. Tu je tretje mesto, forma se počasi stopnjuje. Gremo naprej,« je omenila Lampičeva, tretja v kvalifikacijah. V teh je bila sicer najhitrejša Eva Urevc, je pa nato izpadla v polfinalu in zasedla končno 9. mesto, kar je njen najboljši dosežek v tej zimi.

Anamarija Lampič je v tej sezoni na prejšnjih dveh šprintih pristala na šestem in osmem mestu. V davoškem finalu je prvi krog pretekla na drugem, tretjem mestu. V zadnji vzpon je šla prva Američanka Rosie Brennan, ki pa je padla tik pred vrhom, ko so ji pohajale moči. Lampičeva se je za njo izognila padcu, a izgubila hitrost. Na čelo je prišla Fähndrichova, za njo je bila Dahlqvistova, obe sta bili v drugi smučini kot prej omenjeni tekmici. Najboljša slovenska športnica lanskega leta je sicer v ciljni ravnini pospeševala, vendar se ji v boj za zmago ni uspelo vplesti. Desetič v karieri se je uvrstila na stopničke, drugič na tretje mesto.

Slovenska adutinja se je zelo razveselila prvih stopničk v tej sezoni. FOTO: Adam Ihse/AFP
Slovenska adutinja se je zelo razveselila prvih stopničk v tej sezoni. FOTO: Adam Ihse/AFP

Kot dvojec Bjørgen-Majdič

Lampičeva, bronasta v posamičnem šprintu s svetovnega prvenstva v Oberstdorfu 2019, ima še srebrno in bronasto odličje v ekipnem šprintu s SP 2019 v Seefeldu in letos v Nemčiji, je torej že pravšnje tekmovalno nabrušena za pekinške igre. Tretja šprinterska zmaga Dahlqvistove v zimi 2021/22 pa tudi pomeni, da je s tem ponovila zmagoviti uvod v sezono na uvodnih treh tekmah Marite Bjørgen in Petre Majdič. V kvalifikacijah moškega šprinta je med 109 tekači nastopila trojica Slovencev, a so vsi ostali brez nadaljevanja tekmovanja. Miha Šimenc je bil 47., Vili Črv 62., Janez Lampič pa 85.

V preizkušnji na razdalji, na 10 km v prosti tehniki, je zmago slavila norveška zvezdnica Therese Johaug pred Američanko Jessie Diggins, ta je zaostala 14,5 sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Karlsson (+17,1). Na 31. mestu je v cilj pritekla Anamarija Lampič (+1:26,2), 49. je bila Eva Urevc (1:59,5). Johaugova je prišla do 79. posamične zmage v svetovnem pokalu, Lampičeva je ostala brez točk, za Fähndrichovo, ta je bila 30., je zaostala za štiri desetinke.

»Kar težka tekma je bila. Glede na to, da sem imela dan prej šprint, je bilo težko, noge so bile težke. Menim, da sem vseeno odtekla solidnom, zato sem zadovoljna. Vidi pa se, da smo bile vse šprinterke na kupu v 10, 15 sekundah,« je ocenila Anamarija Lampič. Ta je z devetega mesta v skupnem seštevku zdrsnila na 12. (156 točk), 37. je Eva Urevc (48).

Komentarji: