Slovenci na krilih Vlaha in Zarabca do zmage proti Ferskim otokom

Slovenska rokometna reprezentanca je evropsko prvenstvo začela z zmago proti Ferskim otokom z 32:29. Odličen je bil Miha Zarabec, Vlah dosegel osem golov.
Fotografija: Slovenci so v drugem polčasu strli ferski oreh. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Slovenci so v drugem polčasu strli ferski oreh. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Slovenski rokometaši so potrebovali 45 minut, da so zlomili odpor Ferskih otokov, na koncu pa so se vendarle veselili zaslužene zmage z 32:29. Po izenačenem prvem polčasu (13:13) je Fercem v drugem polčasu pošla energija, Slovenija je nekoliko bolje zaigrala v napadu, razigrala sta se Aleks Vlah in Miha Zarabec in pomembni dve točki sta šli v slovenski žep.

Ferski otoki so tekmo začeli s silovitim tempom in upravičili napovedi, da bodo neugodna reprezentanca na tem evropskem prvenstvu. V prvih minutah so nekajkrat povedli za dva zadetka, v obrambi so zlahka prebijali visok slovenski centralni blok, a je imela Slovenija v vratih na srečo razpoloženega Klemna Ferlina, ki je v prvem polčasu zbral sedem obramb. Slovenija je ujela priključek z zadetki Boruta Mačkovška od daleč, ki je izkoristil svojo višino proti nižjim Fercem, nato pa sta se ekipi izmenjavali v vodstvu. Prvi polčas se je končal s 13:13.

FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Tudi drugi del se ni začel po slovenskih željah, današnji gostitelji so v Berlinu prišli do dveh golov prednosti, nato pa je vajeti igre prevzel v svoje roke Zarabec in s tremi zadetki obrnil potek tekme. Razigral se je tudi Vlah, ki je bil z osmimi zadetki prvi slovenski strelec, Zarabec je za sedem golov potreboval le osem strelov. Slovenija je v drugem delu nekajkrat prišla do štirih golov prednosti, bili so tudi že na +6, a so se Ferci vsakič uspeli vrniti v igro, na koncu pa so vendarle popustili in Slovenija je prišla do zmage.

Slovenci se očitno nič ne naučijo

»Rekel sem si, da morajo igralci čutiti mojo mirnost, a smo videli, da ne gre vse po načrtih, če smo mirni. Prva tekma je bila zelo težka, Ferski otoki so bili zelo tečni, treba je izpostaviti tudi, da nimamo širine, poškodbe so nas zdesetkale, a smo v drugem polčasu pokazali pravi karakter. Malo me jezi, ker smo imeli že šest golov prednosti, a smo jih spustili nazaj v igro. Mi se res nič ne naučimo iz preteklih napak. Prvo tekmo smo opravili, pred nami je Poljska, fantom pa lahko samo čestitam za zmago,« je za nacionalno televizijo povedal selektor Uroš Zorman.

FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Selektor je spregovoril tudi o v drugem polčasu dobrem Zarabcu: »Dejstvo je, da je Zarabec hitrejši, na začetku nismo imeli pravega ritma, bili smo prepočasni, zgrešili smo nekaj čistih strelov. Tudi Miha je potreboval nekaj časa, da je 'zalaufal', tudi kakšno krepko besedo, a na koncu je šlo vse po načrtu.« Drugi slovenski strelec je današnjo tekmo pospremil takole: »Oni niso naivna ekipa, so izjemno tečna ekipa, veliko so tekli, krilom je bilo zelo težko. Vsi smo bili zelo nervozni, potrebovali smo 40 minut, da smo razvili našo igro. Led je prebit, dve točki sta dve točki in gremo naprej.«

Izpostaviti velja tudi Ferlina, ki je tekmo končal z 11 obrambami. Pri Ferskih otokih je bil zelo razpoložen Elias Ellefsen Skipagotu, ki je dosegel devet golov. Slovenija bo naslednjo tekmo igrala v soboto, ko bo nasprotnik Poljska, tekma pa bo zelo pomembna za napredovanje v drugi del. 

Preberite še:

Komentarji: