Zmago Jelinčič Plemeniti: »Česa dobrega o Junckerjevi komisiji res ne bi mogel reči«

Prvak SNS svari pred možnostjo novih spopadov na stari celini, če ne bo radikalnih sprememb
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da bo v prihodnje eden od kandidatov liste SNS sedel v evropskem parlamentu. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da bo v prihodnje eden od kandidatov liste SNS sedel v evropskem parlamentu. Foto Roman Šipić

Ljubljana – Za svojevrstno publiciteto prvaku Slovenske nacionalne stranke (SNS) ob prihajajočih se volitvah v evropski parlament je pred časom poskrbel Gregor Preac. Ta je javnosti naznanil, da je bil predviden za nosilca liste, a je od kandidature odstopil iz moralnih razlogov, saj da je Zmago Jelinčič Plemeniti zahteval, da bo moral v primeru sicer dobro plačane evropske poslanske plače zanj na mesec odtegniti tisočaka, še petsto evrov pa nameniti stranki.

Jelinčič je v prvem odzivu pojasnil, da Preac od kandidature ni mogel odstopiti, saj da uradno sploh ni bil kandidat. Da je bil govor o denarju, ne zanika, a da to počnejo tudi druge stranke, v delu, ki se je nanašal na nakazilo njemu osebno, pa da je šlo samo za šalo. Njegove misli niti niso usmerjene k morebitnemu kazenskem pregonu zaradi omenjenih očitkov, saj je osredotočen na naskok v evropski parlament. Prepričan je, da bodo zaradi idej, ki jih imajo v SNS o prihodnosti Evrope, dobili en poslanski sedež. Kritik na račun sedanje komisije pod taktirko Jean-Clauda Junckerja ne skriva. Prav tako je prepričan, da Evropske unije, kot je zasnovana zdaj, ne potrebujemo.

Stranka je kot prva na državno komisijo vložila listo kandidatov za volitve v evropski parlament. Med osmerico sicer večinoma neznanih imen, je nosilec liste prav Jelinčič.


 

Na sobotnem kongresu ste bili precej optimistični glede vstopa v evropski parlament. Kakšen rezultat pričakujete?

Mislim, da mirno lahko računamo na eno mesto v evropskem parlamentu. Predvsem ob tem, da ljudje vidijo, kakšni kljukci kandidirajo, in da so to ljudje, ki jim je Slovenije malo mar. Prav zato mislim, da si zaslužimo in bomo dobili eno mesto.
 

Koga bi podprli za predsednika evropske komisije? Bi moral biti to eden od kandidatov, ki so ga stranske evropskega parlamenta predlagale med volilno kampanjo, ali bi moral evropski svet o tem odločati samostojno?


Ti predlagani kandidati so ena navadna politična kuhinja, v kateri se dogovorijo, kdo bo kaj dobil in kdo bo kaj dal. Jaz osebno nisem za takšno delo, zato tudi nasprotujemo Evropski uniji, kakršna je zdaj. Evropska unija mora biti po našem mnenju takšna, da ima vsaka država iste pravice. Nemčija ima, denimo, 300 poslancev, mi jih imamo pa osem. In lahko skačemo do stropa, vendar še tega naši evroposlanci ne delajo, pa se nič ne zgodi. Evropske unije, kot je zasnovana zdaj, ne potrebujemo.
 

Kakšna pa bi potem morala biti?


Morala bi biti Evropa nacionalnih držav, Evropa narodov. Evropa tistih, ki participirajo enakovredno in enakovredno odločajo. Zdaj ne odločajo enakovredno, ampak odločajo velike države. Male morajo samo poslušati in ne glede na to, ali jim je to prav ali ne, morajo pogoltniti tisto juho, ki so jo skuhali drugi.
 

Se vam zdijo opozorila pred vzponom suverenističnih sil oziroma strank v Evropi utemeljena?


To niso opozorila, ampak zelo zdrava razmišljanja. To so razmišljanja, ki bodo ohranila Evropo v rokah Evropejcev, ne pa da se vanjo vozi afroazijske in arabske migrante, ki imajo namen uničiti Evropo. Zdi se mi, da ima leva politična sfera namen uničiti Evropo, takšna, kot je, in narediti nekakšen »multikulti« konglomerat, v katerem bi se bela rasa, evropska avtohtona utopila.


 

Če bi to res držalo, zakaj menite, da je tako?


Zaradi finančnih sredstev, zaradi denarja in interesov določenih krogov, ki jim je za Evropo popolnoma vseeno. Mnogi od teh nimajo nobenih potomcev in jim je malo mar, kaj pride za njimi. Najpomembneje se jim zdi, da se imajo oni fino. Liter konjaka na dan in smo dobri, tako razmišljajo.
 

Ekonomska kriza, predvsem pa migracije so zaznamovale iztekajoči mandat. V znamenju česa se bo vrtel prihodnji, kakšno je vaše mnenje?


Bojim se, da če ne bo radikalne spremembe migrantskega vala in uvažanja migrantov, bodo na področju Evrope nastali spopadi, predvsem v Nemčiji, potem se bodo ti razširili. Že Nostradamus je to napovedal, saj je dejal, da bo prišlo do spopadov, ko bo kamela pila vodo iz Rena. In to se danes že dogaja. Zato mislim, da bodo v prihodnjih letih nastali spopadi. Evropa zato, da bi skrila lastne probleme, saj dela svinjarije v Bosni, na Kosovu, v Makedoniji in tako naprej.
 

O kakšnih spopadih govorite?


Oboroženih spopadih. Mislim, da bo tako.
 

Mislite, da bi morala biti evropska komisija politična, kot je bila zdaj Junckerjeva. Kar smo pravzaprav kar precej občutili tudi v Sloveniji.


Česa dobrega o Junckerjevi komisiji res ne bi mogel reči. Šlo je za politikantsko združbo, ki je razmišljala samo o interesih določenih držav, iz katerih so bili določeni predstavniki. Naši predstavniki v evropskem parlamentu niso izkoristili niti tega, kar bi lahko, ne znajo lobirati, sram jih je, strah jih je. Igrajo hlapce. Tega pa nihče ne mara.
 

Komu je oziroma bi moral biti slovenski evropski poslanec zvest? Svoji evropski politični skupini ali interesu države?


Slovenski poslanec bi moral zastopati izključno interese Slovenije. Tam, kjer bi videl kakšno past, bi se moral distancirati in povedati, da je proti. Povedati bi moral svoje mnenje in glasovati proti. Dosedanji slovenski evroposlanci so večinoma glasovali tako, kot jim je naročila njihova velika evropska skupina. To pomeni, da so večinoma glasovali proti interesom Slovenije, čeprav so doma lagali, da je bilo nasprotno.
 

Znašli ste se pod očitki Gregorja Preaca o finančni zahtevi, če bo izvoljen za evropskega poslanca. Menda se je proti vam začel tudi predkazenski postopek. Vas je policija glede tega že povabila na razgovor?


Lepo vas prosim, Gregor Preac in predkazenski postopek. Ali policija res nima drugega dela, kot da se ukvarja s takšnimi neumnostmi?

Komentarji: