Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji lista SDS in SLS

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji lista SDS in SLS, ki je osvojila tri mandate.
Fotografija: Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Foto Voranc Vogel

Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi). To so imena novih evropskih poslancev.

Zmagovalka Evropskih volitev v Sloveniji je torej skupna lista SDS in SLS, ki so ji volivci namenili 26,48 odstotka glasov. Tako je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili SD - stranka je dobila 18,57 odstotka glasov - in LMŠ, ki je dobila 15,61 odstotka glasov, enega pa NSi. Stanko je na volitvah podprlo 11,1 odstoka volivcev, je sporočil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar. Izidi so še delni in neuradni.

Ostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. Levica je prejela 6,34 odstotka glasov, DeSUS 5,65 odstotka, SNS 4,02 odstotka, SAB 4,02 odstotka, Zeleni Slovenije 2,08 odstotka, DOM 1,71 odstotka, Povežimo se 1,64 odstotka, SMC 1,58 odstotka, ZSi 0,68 odstotka in DD 0,52 odstotka.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 28,13-odstotna.


 

Trije mandati za skupno listo SDS in SLS


Na sedežu stranke SDS slavijo zmago. Predsednik stranke SDS Janez Janša se je zahvalil vsem, ki so se volitev udeležili. »Dobro je, da je bila udeležba nekoliko boljša kot pred petimi leti, a vseeno ne moremo biti zadovoljni,« je poudaril Janša. Zahvalil se je tudi »čudoviti« ekipi, ki je trdo delala. »V Evropski parlament pošiljamo ljudi, ki vedo, da se morajo tam boriti za slovenske interese in da je ugled Slovenije v Evropi zadosten, da lahko naša država izkoristi potenciale. Prepričan sem, da je sodelovanje za volitve dober obet tudi za sodelovanje v prihodnje. Naslednje bodo volitve v DZ,« je dejal Janša. »Tudi takrat bi potrebovali več poslancev, ki vedo, kaj so interesi Slovenije in se povezovati za skupno dobro in ne le proti nekomu drugemu.«​

Janša je zadovoljen z izzidom volitev.
Janša je zadovoljen z izzidom volitev.


Marjan Podobnik, predsednik SLS, je prav tako ocenil, da gre za zmagovit večer. »Zahvalil bi se vsem, ki so glasovali za skupno listo in vsem, ki so sploh šli na volitve. Gledamo na pomembne vsebine in ne na razlike med nami.« Izjemno pomembno se mu zdi, da sta dve pomladni stranki našli pot sodelovanja. Posebej bi se zahvalil Kanglerju, ki je ena največjih žrtev montiranih sodnih procesov in je zmogel brez sovraštva sodelovati.

Milan Zver FOTO: Matej Družnik
Milan Zver FOTO: Matej Družnik


Izvoljeni Milan Zver se je zahvalil družini in dodal: »V EU bomo delali za močno Slovenijo v močni EU. Romana Tomc pa je povedala: »Danes je čas velikih besed, jutri bo čas velikih dejanj. Posebna zahvala vsem, ki so delali z nami in za nas. Posebna zahvala vsem, ki so dali glas. To je dobra popotnica za Evropo in Slovenijo v Evropi.«

Franc Bogovič se je zahvalil obema predsednikoma strank, da sta imela dovolj modrosti za združitev. »Verjame, da bodo besede spravili tudi v življenje. Ta ekipa bo za Slovenijo marsikaj naredila v Evropskem parlamentu.«


​​V LMŠ zelo zadovoljni


Predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec se je prav tako zahvalil vsem, ki so odšli na volitve in s tem pokazali, da »vam ni vseeno«. »Nekateri so se za to pravico dolgo borili in dali tudi življenje zanjo.« Zahvalil se je tudi ekipi stranke LMŠ, ki je trdo delala za ta rezultat. »Nenazadnje bi rad izrekel zahvalo vsem kandidatom, zlasti pa izvoljenima, Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju. Sta dobra kandidata, bosta pa še boljša evropska poslanca,« je poudaril Šarec. »Veseli smo, da lahko že tretjič v kratkem času stojimo pred vami in izrazimo veselje. Uspešne so bile stranke, ki čutijo Evropo, ki ne izključujejo ... Tudi zmagovalec je dobil dva poslanca, tretjega je dobila SLS, glasove smo si lepo razdelili med seboj,« je še pokomentiral Šarec. Joveva in Grošelj sta v izjavi dejala, da bosta upravičila zaupanje volivcev.

​»Lahko rečem, da sem presenečenje, predvsem pa je to odraz zaupanja, ki ga volivke in volivci imajo do stranke LMŠ,« je povedal Grošelj. »Potrdilo se je, da dejansko naša stranka predstavlja neko platformo, ki ji volivci in volivke zaupajo.«

V LMŠ sta bila izvoljena dva kandidata. FOTO: A. L.
V LMŠ sta bila izvoljena dva kandidata. FOTO: A. L.


Veselje v SD, saj so podvojili rezultat


Vzdušje v volilnem štabu SD je bilo precej prešerno. Objemi in čestitke so med strankarskimi kolegi kar deževali, ko se je izkazalo, da je efekt blagovne znamke Marjana Šarca popustil in da je stranka podvojila svoj uspeh glede na zadnje evropske volitve. Malo pred 23. uro so, zaradi neuradnih rezultatov, ki so prihajali s terena, že tudi veselo prepevali. Med tako veselo razpoloženimi člani, je bil, a ne edini, s popevko Zemlja pleše, tudi nekdanji kulturni minister Dejan Prešiček, ki je zdaj zaposlen v stranki. »Sestavili smo kompetentno listo, stavili smo na izkušene in prepoznavne kandidate. V kampanjo smo vložili ogromno energije. Dobili bomo dva evropska poslanca, ob Tanji Fajon, ki bo ponovila mandat, bomo dobili še enega. Milan Brglez je nedvomno presenečenje teh volitev,« je povedal predsednik stranke Dejan Židan, ki tako očitno ostaja trdno v sedlu prvaka. SD bo zaradi njegovega odhoda izgubila enega poslanca, pridobila pa ga bo SMC. Brglez ni želel komentirati razlogov za slab volilni rezultat njegove nekdanje stranke. 

Tanja Fajon FOTO: Jože Suhadolnik
Tanja Fajon FOTO: Jože Suhadolnik


»Začeli smo z željo po ponovitvi rezultata izpred petih let, torej, da bi dobili enega poslanca, zdaj smo očitno bistveno izboljšali rezultat. SD je na teh evropskih volitvah podprlo več volivcev, kot pred petimi leti. Zadovoljni smo z doseženim,« je komentiral glavni tajnik stranke Dejan Levanič.

SD se je okrepila tako na državnozborskih, kot lokalnih volitvah in torej tudi včeraj na evropskih. Židan sinoči ni želel odgovoriti na vprašanje ali bo stranka zdaj, kot koalicijska zmagovalka evropskih volitev, zahtevala svojega komisarja.

Židan čestita Novakovi. FOTO: Voranc Vogel
Židan čestita Novakovi. FOTO: Voranc Vogel

 

Peterle se poslavlja po treh mandatih


Izvolitev Ljudmile Novak za evropsko poslanko so v NSi pozdravili z glasnimi vzkliki navdušenja, aplavzom, šopki rož in torto. Novakova je obljubila zavzeto delo v dobro Slovenije in EU. »Ne znam igrati na orglice, znam pa veliko pozitivnega povedati o Sloveniji. Po tem me bodo gotovo poznali v Evropskem parlamentu,« je obljubila.

Novakova se je volivcem v izjavi na sedežu stranke zahvalila za vse prejete glasove. Zahvalila se je tudi ekipi stranke in strankarskemu kolegu Lojzetu Peterletu, ki jo je, kot je poudarila, uvedel v evropsko politiko.

Tudi predsednik stranke NSi Matej Tonin se je zahvalil vsem, ki so na evropskih volitvah oddali svoj glas, pa tudi tistim, ki so svoj glas namenili NSi. »Naš cilj od samega začetka je bil preseči 10 odstotkov in dobiti vsaj enega evropskega poslanca. Točno to nam je uspelo, zaradi česar se izredno veselimo,« je poudaril. Volivci so po njegovi oceni opazili drugačno politično kulturo, zmernost, odprtost in pripravljenost NSi na dialog. Tonin se je zahvalil tudi Lojzetu Peterletu, ki bo Evropski parlament zapustil po treh mandatih. Opravil je izjemno delo, je poudaril predsednik stranke. Peterle je po objavi volilnih izidov, ki so pokazali, da tokrat ni bil izvoljen in da se poslavlja od Evropskega parlamenta, poudaril, da se je na volitvah pošteno boril ter se zahvalil volivcem za tri mandate in za vse glasove, ki so mu jih namenili. Pri tem je opozoril, da se je bilo veliko težje boriti s tretje pozicije na listi, a je vesel, da bo imela NSi v novem mandatu vsaj enega evroposlanca. Bo pa morala stranka po njegovem prepričanju odgovoriti, zakaj je podpora na teh volitvah padla s 16,5, kolikor je prejela na prejšnjih evropskih volitvah, ko je bil sam nosilec liste, na tokratnih nekaj več kot 11 odstotkov.

Ljudmila Novak in Lojze Peterle. FOTO: Leon Vidic
Ljudmila Novak in Lojze Peterle. FOTO: Leon Vidic


Čaka jih analiza


Miro Cerar, predsednik SMC, ki ni osvojila poslanskega mandata, je povedal, da ne beži od odgovornosti. »Izid bomo analizirali in se odločili, kako naprej. Žal mi je, da se nismo povezale liberalne stranke, saj bi verjetno lahko dobili še dodatnega poslanca. Nekaj malega smo zato izgubili in zapravili priložnost.« Cerar je še dejal, da ga zelo skrbi nizka volilna udeležba.
 

Desus ostal brez poslanca


Stranka Desus je ostala brez evropskega poslanca. Po delnih uradnih rezultatih ji je svoj glas namenilo 5,56 odstotka volivcev. Mandat je izgubil tudi Igor Šoltes, ki je bil v aktualni sklic izvoljen na svoji listi Verjamem, tokrat pa je bil nosilec liste DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec kljub temu meni, da rezultat ni slab. Šoltes se je zahvalil vsem, ki so stranki namenili svoj glas. Dejal je, da so pričakovali osvojitev mandata, a da si sedaj želijo, da bi izvoljeni evropski poslanci »branili Evropo vrednot, solidarnosti, socialne pravičnosti in tudi razumeli, da je demografska slika Evrope tista, ki pomeni dodaten izziv v prihodnosti«.

Igor Šoltes in Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic
Igor Šoltes in Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic


Predsednik stranke Karl Erjavec je dejal, da ne gre za slab rezultat. Po njegovih besedah je bila stranka na meji in je zanje »zmanjkalo prostora«. Tudi on je izrazil upanje, da se bodo izvoljeni predstavniki Slovenije zavzemali za interese starejših in upokojencev. Leta 2014 je DeSUS na volitvah osvojila 8,14 odstotka glasov volivcev, mandat evropskega poslanca je tedaj osvojil Ivo Vajgl. Slednji se je odločil, da po dveh zaporednih mandatih v Evropskem parlamentu ne bo več kandidiral.
 

V Levici razočarani, ampak jutri je nov dan


»Rezultat evropskih volitev je slab, tu ni nobenega dvoma in je pod pričakovanji,« je takoj ob razglasitvi delnih rezultatov volitev za evropski parlament, ko je postalo jasno, da je Levica prejela zgolj 6,8 odstotka glasov volilcev in nobenega poslanca dejal koordinator stranke Levica Luka Mesec. Hkrati je priznal, da so razočarani in ob tem še dodal: »Ampak jutri je nov dan!« Levica je sicer s slabimi sedmimi odstotki prehitela Erjavčev Desus in Jelinčičev SNS, vendar to ni bilo dovolj za sedež v evropskem parlamentu. »Na volitvah smo se predstavili s programom za socialno Evropo, za demokratizacjo in zeleni »new deal«. Zakaj to sporočilo ni doseglo volilcev pa se bomo v stranki temeljito pogovorili po volitvah na evalvaciji jutri in v torek na stranki,« je še dejal Mesec.   
 

Mlinarjevi ni uspelo


V SAB so po besedah predsednice Alenke Bratušek na tokratnih evropskih volitvah dali vse od sebe in ponudili najboljšo kandidatko, ki bi lahko Slovenijo zastopala v Bruslju, »a volivci so tisti, ki odločijo, kaj pravzaprav želijo«. Kot je poudarila, so evropske volitve sicer samo ena stopnička stranke na poti v prihodnost. Kot je dodala, so ponosni na Angeliko Mlinar in na rezultat, ki so ga naredili.

Mlinarjeva je v prvem odzivu dejala, da je bila zanjo kandidatura »zelo lepa življenjska izkušnja«. Bratuškovi se je zahvalila za priložnost, glede prihodnosti pa dejala, da ta še ni začrtana.


Zeleni dobri na evropski ravni


Nosilka liste Povežimo se Urša Zgojznik je zadovoljna z evropskim rezultatom Zelenih. V Sloveniji, kjer je lista po delnih uradnih rezultatih dobila 1,65 odstotka glasov, pa okoljska politika po njenih besedah ostaja razdrobljena in na obrobju. Še naprej namerava povezovati vse politične skupine, ki jim je mar za čisto in varno okolje.

Komentarji: