Karierno vprašanje: Kako naj na zaposlitvenem intervjuju ugotovim, ali bom pri novem delodajalcu res bolj zadovoljen?

Intervju je priložnost, da vidite prostore, spoznate sodelavce in začutite vzdušje v podjetju.
Fotografija: Ne prezrite vašega občutka – boste radi delali z ljudmi, s katerimi ste bili na razgovoru? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ne prezrite vašega občutka – boste radi delali z ljudmi, s katerimi ste bili na razgovoru? FOTO: Shutterstock

Zavedati se moramo, da je zaposlitveni intervju enakovreden pogovor med dvema partnerjema. Na njem vprašanj ne postavlja le kadrovik, ampak tudi kandidat. Tudi vi morate preveriti, v kakšno okolje se podajate, in se odločiti, ali je to pravo mesto za vaš razvoj in doseganje vaših ciljev.

Odločitev o tem, ali boste sprejeli službo, bo pomembno vplivala na naslednjih nekaj let – tako v vaši karieri kot pri osebnem zadovoljstvu. Zato se pred izbiro prepričajte, v kakšno družbo se podajate. Pozanimajte se, kako podjetje posluje, kako je organizirano, kakšna je interna kultura in kako so zadovoljni zaposleni. Odgovore poiščite že pred zaposlitvenim intervjujem, da boste na njem lahko zbrali še dodatne informacije.


Pozanimajte se o področju


Pozanimajte se, kaj je značilno za panogo, v kateri deluje podjetje, kakšni so trendi in tudi katere so ključne osebnostne lastnosti za uspešno kariero v tej panogi.


Poglejte spletno stran podjetja


Veliko podatkov lahko najdete že na spletni strani podjetja. Poiščite osnovne informacije o potencialnem bodočem delodajalcu, preverite opise storitev, preglejte stran, namenjeno medijem, kjer lahko najdete novice in sporočila za javnost, poiščite letna poročila in ključne stranke podjetja. Oglejte si tudi profile podjetja na družabnih omrežjih.


Preglejte preostale podatke na internetu


Za uravnoteženje informacij, ki jih posreduje podjetje, potrebujete zunanje vire. Poiščite novinarske članke, finančne podatke o podjetju, morda najdete tudi mnenja ljudi in strank podjetja na blogih in forumih. Preglejte tudi spletne strani konkurentov.

 


Viviana Žorž FOTO: osebni arhiv
Viviana Žorž FOTO: osebni arhiv


Izkoristite svojo mrežo poznanstev


Pogovorite se s svojimi prijatelji in poslovnimi kontakti in poiščite nekoga, ki je zaposlen v podjetju. Od zaposlenih lahko dobite najboljše informacije o načinu dela in navadah v podjetju ter interni klimi. Lahko se sprehodite do podjetja in opazujete, kako se oblačijo in obnašajo zaposleni, lahko poiščete stranko podjetja in se z njo pogovorite, pri čem je s storitvami podjetja zadovoljna in pri čem ne.


Na razgovoru imejte odprte oči in sprašujte


Intervju je priložnost, da vidite prostore, spoznate sodelavce in začutite vzdušje v podjetju. Srečanje izkoristite za medsebojno spoznavanje in postavite vprašanja, ki vas zanimajo. Sami pri sebi veste, kaj pričakujete od delovnega mesta in kaj je za vas najbolj pomembno, zato se pozanimajte pri delodajalcu, ali vam to lahko ponudi.

Recimo, s kom boste sodelovali, kdo bo vaš nadrejeni ter kakšno vizijo ima za podjetje in za vaše delovno mesto. Kakšen je sistem izobraževanj v organizaciji, ali imajo sistem nasledstev in napredovanja … Boste imeli svojo pisarno ali boste delali v skupnem prostoru? Kakšno opremo boste imeli na voljo? Ali lahko uporabljate svojo? Če vam je pomembna prilagodljivost – kakšen je odnos do dela od doma in kakšna pravila veljajo za čas dopusta?


Kaj pa sodelavci?

V Adeccu izbiramo kandidate po načelu »can do, will do, will fit«, ki ga lahko prevedemo tudi kot »zna, želi in se bo vključil v tim«. Pri odločitvi za delovno mesto je pomembno tudi, ali se boste vključili v tim. Zato pred odločitvijo ne prezrite vašega občutka – boste radi delali z ljudmi, s katerimi ste bili na razgovoru?

Preberite še:

Komentarji: