Karierno vprašanje: Kako naj se učinkovito predstavim na hitrem zmenku?

Pripravimo si kratko, enominutno predstavitev. Osredotočimo se na svoje delovne izkušnje, ki so bistvene za konkretnega delodajalca, specifične veščine, dosežke.
Fotografija: Priložnost, da na enem mestu spoznamo več delodajalcev. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Priložnost, da na enem mestu spoznamo več delodajalcev. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Hitri zmenki z delodajalci so vse bolj priljubljena oblika iskanja kadra. Delodajalci lahko v kratkem času spoznajo veliko kandidatov za opravljanje prakse, pripravništva ali celo za zaposlitev. Tudi na hitri zmenek pa se mora kandidat temeljito pripraviti. Predstavljamo pet korakov, kako prepričati delodajalca na hitrem zmenku.


Analiza delodajalca


Ključno je, da veste, s kom se boste pogovarjali. Torej, kdo je delodajalec, katero dejavnost opravlja, kakšna sta njegova vizija in poslanstvo, kakšen poslovni uspeh, in če se le da, kakšen kader išče. Zadnje je včasih zapisano že v oglasu za hitre zmenke. Preverite, koliko se vaša znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti ujemajo z zahtevami v oglasu. Poleg natančne analize oglasa preglejte tudi spletno stran delodajalca in poiščite objave v medijih. Dober vtis boste naredili, če boste poznali njegove aktualne dosežke.

 

Mateja Hanžurej FOTO: osebni arhiv
Mateja Hanžurej FOTO: osebni arhiv


Urejen videz


Čeprav gre za hitri zmenek, je to zaposlitveni razgovor, zato pridite nanj urejeni. Pri moških to pomeni obleko, zloščene klasične čevlje, urejeno in obrito brado, urejene nohte in čiste lase, pri ženskah pa kostim nevtralnih barv, salonarje s srednje visoko peto, manikirane nohte brez živih barv, naravno ličenje in malo nakita, dolgi lasje naj bodo speti.


Na hitrem zmenku


Tri minute je malo časa ali pa veliko, odvisno od tega, kako ste pripravljeni. Svetujem, da si pripravite kratko, enominutno predstavitev. Pri tem se osredotočite na to, kdo ste, na svoje delovne izkušnje (samo bistvene za konkretnega delodajalca), specifične veščine, dosežke, kakšna bi bila vaša dodana vrednost za delodajalca, in izrazite motivacijo za delo pri njem. Ni nujno, da v predstavitev vključite vse našteto. Po vaši predstavitvi vam bo delodajalec postavil kakšno vprašanje, vezano na to, kar je slišal v predstavitvi ali prebral v življenjepisu, če ste ga morali priložiti prijavi na hitre zmenke.


Pripravite si vprašanja za delodajalca


Delodajalec vam lahko da priložnost, da tudi vi postavite kakšno vprašanje. Ker na hitrih zmenkih čas ni vaš zaveznik, takrat ne morete razmišljati, kaj bi ga vprašali. Zato priporočam, da si vnaprej pripravite dve ali tri vprašanja in se na zmenku odločite, katero boste postavili.


Zahvala


Ob koncu zmenka se zahvalite za dano priložnost in povprašajte o nadaljnjih korakih izbire. Delodajalcu izročite življenjepis, ki naj obvezno vsebuje vašo fotografijo, saj delodajalec na hitrih zmenkih sreča veliko kandidatov.

Hitri zmenki so odlična priložnost, da spoznate delodajalce z vašega področja in za trening razgovora, pri idealnem razpletu pa lahko dobite tudi priložnost za nadaljnje sodelovanje z delodajalcem v obliki študentskega dela, prakse, pripravništva ali celo zaposlitve.

Komentarji: