Manj denarja za javna dela

V letu 2019 bo na voljo za 1700 mest manj sredstev.
Fotografija: V letu 2019 bo država za javna dela namenila 10 milijonov evrov manj. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
V letu 2019 bo država za javna dela namenila 10 milijonov evrov manj. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana - Različna društva, zavodi in socialna podjetja s področja socialnega varstva ostro obsojajo občutno zmanjšanje financiranja javnih del v letu 2019, pri čemer ni znano, ali bodo ta sredstva namenjena za druge oblike podpornih zaposlitev in podpore dolgotrajno brezposelnih.

V primerjavi z letos bo na voljo 1700 mest manj oziroma 10 milijonov evrov manj. Zato so vlado in ministrstvo za delo pozvali, naj prihodnje leto zagotovita vsaj enako vsoto za izvajanje javnih del.
 

Pozitivne izkušnje


Po oceni izvajalcev javnih socialnovarstvenih programov javna dela zelo pomembno prispevajo k delovnemu in socialnemu vključevanju ter integraciji socialno najranljivejših in izključenih posameznikov in posameznic. "Izkušnja preživljanja samega sebe z delom ter s tem povezana aktivacija, samozavest, občutek pomembnosti in potrebnosti, prevzemanje družbenih vlog dajo marsikomu moč in motivacijo za nadaljnje urejanje svojega socialnega položaja in življenja," so pojasnili. Ob tem so še poudarili, da se marsikateri posameznik, vključen v program javnih del, po končanem programu zaposli v različnih programih in tudi na prostem trgu.

Pismo, ki so ga poslali vladi in ministrstvu za delo, so podprli v sekciji socialnovarstvenih programov, Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti, Združenju Socialna ekonomija Slovenije, Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije, Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij Slovenije in Društvu zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin.

Preberite še:

Komentarji: