Kitajci izločeni iz projekta drugi tir

Rok za oddajo ponudb za gradnjo obeh odsekov na drugem tiru je podaljšan na 1. februar.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevke za revizijo, ki so jih v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna gradbena dela na drugem tiru med Divačo in Koprom vložile družbe: Ginex International in China Gezhouba Group Company Limited, China Communications Construction Company Limited, China Railway Group Limited, China State Construction Engineering Corporation Limited. Državna revizijska komisija je zahtevke zavrnila kot neutemeljene, so sporočili iz 2TDK.

Vzrok za zavrnitev kitajskih ponudnikov je, ker ima naročnik možnost »omejiti sodelovanje gospodarskim subjektom iz tretjih držav, ki nimajo sklenjenega sporazuma o odprtju trga javnih naročil EU ali katerih blago, storitve in gradnje niso zajeti v takem sporazumu. O morebitnih omejitvah sodelovanja gospodarskih subjektov iz tretjih držav se naročnik lahko odloči sam. Državna revizijska komisija ni ugotovila zatrjevanih naročnikovih kršitev pri zaključku, da Kitajska ni podpisnica Sporazuma Svetovne trgovinske organizacije o vladnih naročilih in nima niti z Republiko Slovenijo niti z Evropsko unijo sklenjenega sporazuma, ki bi vlagateljem zagotavljal dostop do konkretnega javnega naročila.«

S tem je Državna revizijska komisija odločila o vseh vloženih zahtevkih za revizijo pri oddaji javnega naročila »Gradnja objektov drugega tira železniške proge, odsek 1: Divača–Črni Kal« in »Gradnja objektov drugega tira železniške proge, odsek 2: Črni Kal–Koper«, posledično pa je postopek pravnega varstva pred Državno revizijsko komisijo zaključen.
 

Podaljšanje roka za prijavo


Nadzorni svet družbe 2TDK, vodi jo Pavel Hevka, je potrdil podaljšanje roka za oddajo ponudb gradbincev, ki jim je družba v prvi fazi razpisa priznala usposobljenost za gradnjo. S 4. januarja prihodnje leto je tako rok podaljšan do 1. februarja 2021. Podaljšanje je pričakovano in smo ga napovedali v članku: 2TDK bo podaljšal rok za oddajo finančnih ponudb: 2TDK bo meseca podaljšal rok za oddajo finančnih ponudb.

V podjetju sicer računajo na podpis pogodbe spomladi prihodnje leto, saj se z začetkom največjega infrastrukturnega projekta v državi mudi. Razpis za glavna dela v okviru tega milijardnega projekta je sicer razdeljen na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra.
 

Preberite še:

Komentarji: