Airbus izkoristil Boeingove težave za prodor na kitajski trg

Posel naj bi bil vreden več kot 30 milijard evrov.
Fotografija: Družba Airbus postaja eden od najbolj vplivnih igralcev na trgu letal. FOTO: Pecchi Anthony
Odpri galerijo
Družba Airbus postaja eden od najbolj vplivnih igralcev na trgu letal. FOTO: Pecchi Anthony

Airbus že izkorišča težave, ki jih ima v zadnjem času njegov veliki konkurent Boeing. Ta se po strmoglavljenju dveh svojih letal tipa Max 8 sooča z odpovedmi naročil, medtem ko je predstavnikom Airbusa včeraj uspelo skleniti velik posel. Med obiskom kitajskega predsednika Xi Jinpinga so v Parizu namreč podpisali pogodbo za dobavo 300 Airbusovih letal. Posel naj bi bil vreden več kot 30 milijard evrov.

Guillaume Faury, bodoči izvršni direktor Airbusa, in predstavnik kitajskega letalske družbe Džia Baojun, sta se zavezala, da bo Airbus kitajsko floto okrepil z novimi letali. 

»Zelo smo počaščeni, da bomo lahko prispevali k izboljšanju kitajske aviacije. S tem smo prodrli tudi na kitajski trg. Partner nam zaupa,« je med drugim povedal Faury.

Povpraševanje po novih letalih je sicer ogromno. Do leta 2037 bo Kitajska predvidoma potrebovala okrog 7400 novih transportnih in potniških letal; to pomeni približno okrog 19 odstotkov vseh svetovnih zahtev po novih letalih. 

Do konca januarja letos je Airbus okrepil Kitajsko s 1730 novimi letali. Družba Airbus tako postaja eden od najbolj vplivnih igralcev, A320neo pa eno njihovih najbolje prodajanih komercialnih letal.

Airbusova ekipa je posel s Kitajsko sklenila v obdobju, ko se Boeing sooča s hudimi težavami zaradi prizemljitve svojih letal Boeing 737 Max 8. Kitajska je bila prva država, ki se je odločila za to potezo, sledile so ji še mnoge druge, med drugim tudi Etiopija, v kateri se je pred kratkim ponesrečilo letalo. Umrlo je vseh 157 ljudi na krovu. 

Preberite še:

Komentarji: