Ajpes opozarja: prenizka rast dodane vrednosti

Slovenske gospodarske družbe so lani povečale prihodke za devet odstotkov, čisti dobiček pa za 16 odstotkov.
Fotografija: Mojca Kunšek: Skrb vzbujajoče je, da je rast produktivnosti nižja od rasti stroškov dela, čeprav je bilo 2018 uspešno gospodarsko leto. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Mojca Kunšek: Skrb vzbujajoče je, da je rast produktivnosti nižja od rasti stroškov dela, čeprav je bilo 2018 uspešno gospodarsko leto. FOTO: Blažž Samec/Delo

Poslovanje slovenskega gospodarstva v letu 2018 je bilo uspešno, po nekaterih kazalnikih najboljše v zadnjih nekaj letih. Vendar se rast upočasnjuje. Poleg tega dodana vrednost na zaposlenega ne raste dovolj hitro za doseganje želenih ciljev in najrazvitejših držav Evropske unije, je ob analizi lanskih rezultatov poslovanja gospodarskih družb povedal Marjan Širaj iz Ajpesa.

Gospodarske družbe so lani ustvarile 100,9 milijarde evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Na tujih trgih so ustvarile 40,7 milijarde evrov prihodkov oziroma deset odstotkov več kot leto prej. Družbe so ustvarile manj odhodkov kot prihodkov, in sicer 95,9 milijarde evrov. Skupaj so tako ustvarile 4,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je bil doslej višji le leta 2007, nekateri drugi kazalniki pa so ugodnejši kot pred krizo, je poudaril Marjan Širaj, vodja sektorja za statistiko in informiranje na Ajpesu.

Čeprav so prosta denarna sredstev podjetjem lani zrasla za 13 odstotkov, gospodarstvo skromno investira, je dejala direktorica Ajpesa Mojca Kunšek.

Neto dodano vrednost so podjetja povečala za devet odstotkov na 22,3 milijarde evrov. Ker se je število zaposlenih povečalo za 29.517 na dobrega pol milijona, se je neto dodana vrednost na zaposlenega povečala za le dva odstotka na 44.415 evrov. Precej smo še oddaljeni od 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, ki sta si jo kot cilj do leta 2025 postavila vlada in Gospodarska zbornica Slovenije. »Če v letih konjunkture nismo dosegli višje rasti dodane vrednosti, bo to verjetno težje narediti v težjih razmerah,« je dejal Širaj.

»Skrb vzbujajoče je, da je rast produktivnosti nižja od rasti stroškov dela, čeprav je bilo 2018 uspešno gospodarsko leto,« je opozorila Mojca Kunšek. Povprečna plača zaposlenega v gospodarskih družbah je sicer lani znašala 1652 evrov oziroma 65 evrov več kot leto prej.
 

Komentarji: