Arheološke raziskave na drugem tiru se začenejo v ponedeljek

Projekt bo stal 1,1 milijona evrov.
Fotografija:  Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
 Foto Jure Eržen/Delo

Arheološke raziskave na trasi drugega tira železniške proge Divača–Koper bodo potekale na sedmih lokacijah, od tega na petih na območju najdišča Purgerce–Buševca pri Dekanih ter na dveh, Špina 1 in Špina 2, na območju Ospa. Začele se bodo pri Dekanih, v ponedeljek, 10. decembra, z zakoličbo dveh izkopnih polj, vzpostavitvijo tabora, košnjo in odstranjevanjem grmičevja ter izvedbo geofizikalnih raziskav širšega območja izkopavanj, kar bo omogočilo racionalizacijo izvedbe izkopavanj, so sporočili iz družbe 2TDK, ki vodi projekt.

Preberite tudi: Alenka Bratušek: Del kupnine NLB lahko namenimo za drugi tir

Nadaljevalo se bo s strojnim odstranjevanjem humusnih plasti in v januarju z arheološkimi izkopavanji v obliki ročnega izkopa. Raziskave na prvih dveh lokacijah bodo predvidoma končane v tretjem tednu januarja 2019. Sledile bodo raziskave na preostalih treh lokacijah na območju Dekanov in nato spomladi še na dveh na območju Ospa.

Raziskovale se bodo arheološke ostaline iz rimske dobe. Na vseh lokacijah so bile pri predhodnih raziskavah odkrite drobne arheološke najdbe, lončenina, kot tudi gradbeni material iz rimskih časov.

Predhodne arheološke raziskave na trasi drugega tira se izvajajo v sklopu pripravljalnih del, ki jih sofinancira evropska komisija. Izvajalec je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je bil izbran na javnem razpisu. Pogodba v vrednosti 1.166.515,32 evra je bila podpisana oktobra 2018, so še sporočili iz 2TDK.

Dodajmo, da bi se gradnja dostopnih cest na gradbišče lahko začela decembra.

Preberite še:

Komentarji: