Avgusta inflacija nespremenjena pri visokih 11 odstotkih

Najbolj so se podražili gorivo, energija in hrana, inflacija pa je skoraj petkrat višja kot ob istem času lani, ugotavlja Surs.
Fotografija: Na 11-odstotno rast življenjskih stroškov so letno bistveno vplivale cene naftnih derivatov, ki so se sicer avgusta nekoliko pocenili. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na 11-odstotno rast življenjskih stroškov so letno bistveno vplivale cene naftnih derivatov, ki so se sicer avgusta nekoliko pocenili. FOTO: Leon Vidic/Delo

Letna inflacija v avgustu ostaja enaka julijski, torej 11-odstotna, kar je skoraj petkrat toliko kot avgusta lani, ko je znašala 2,1 odstotka. Zvišale so jo predvsem podražitve goriv in energije ter hrane, ugotavljajo na Sursu.

K letni inflaciji so največ, 4,1 odstotne točke, prispevale višje cene goriv in energije. Trda goriva so se podražila za 66,6, plin za 47,4, tekoča goriva za 40,9, toplotna energija za 40,6, elektrika za 33,3 ter goriva in maziva za osebna vozila za 29,7 odstotka. Za 2,1 odstotne točke so inflacijo zvišale podražitve hrane – najbolj so se podražili kruh in izdelki iz žit (za 16,4), meso (za 14) ter mleko, sir in jajca (za 16,2 odstotka).

Mesečno inflacijo so sicer avgusta za 0,5 odstotne točke znižali cenejši naftni derivati in tako najbolj prispevali k ničelni inflaciji v tem mesecu, še ugotavlja Surs.

Letna rast cen, merjena z evropsko primerljivim harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP), pa je bila 11,5-odstotna (avgusta lani nekaj čez dva odstotka). Mesečna rast cen je bila po tej metodologiji celo rahlo negativna, −0,1-odstotna, prejšnji mesec pa je znašala 0,9 odstotka.

Rekordna inflacija v evrskem območju

Povprečna stopnja inflacije v evrskem območju se je avgusta zvišala z 8,9 na dosle rekordnih 9,1 odstotka, izhaja iz današnjih podatkov Eurostata. Ta podatek bo imela na mizi tudi ECB, ko bo 8. septembra znova odločala o zvišanju obrestnih mer.

Med evrskimi državami so sicer velike razlike: najnižjo, 6,5-odstotno rast stopnje inflacije so ta mesec zabeležili v Franciji, kjer veliko cen regulira država, rast cen pa je bila nižja kot julija. V Nemčiji se je avgusta rast cen življenjskih stroškov zvišala z 8,5 na 8,8 odstotka. Na drugi strani pa ostaja letna inflacija v baltskih državah izjemno visoka: v Estoniji je v avgustu dosegla kar 25,2, v Litvi, 21,2 v Latviji pa 20,8 odstotka.  

Preberite še:

Komentarji: