Banka VTB se opravičuje za izjave

Presečišče: sankcije in slabi odnosi z Zahodom vznemirjajo vodilne
Fotografija: VTB poskuša biti tudi mednarodno prodorna banka. Foto Reuters
Odpri galerijo
VTB poskuša biti tudi mednarodno prodorna banka. Foto Reuters

Ruska državna banka, ki je med tistimi ruskimi podjetji, proti katerim so zahodne države uvedle sankcije, se je opravičila za izjavo svojega izvršnega direktorja Andreja Kostina, ki je nekdanjega britanskega ministra Borisa Johnsona označil za tepca.

VTB je ena vodilnih ruskih bank in ponuja različne bančne storitve na ozemlju Rusije ter na vseh celinah razen Avstralije. Leta 1990 jo je ustanovilo rusko finančno ministrstvo, leta 1997 je postala javna družba v skoraj 97-odstotni lasti ruske vlade, v prvih letih novega stoletja pa je prevzela več bank na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze in zelo dejavno vlagala v številna velika ruska podjetja.

Danes je banka VTB, ki jo vodi izvršni direktor Andrej Kostin, v 60,9-odstotni lasti Zvezne agencije za upravljanje državnega premoženja, ki spada pod rusko ministrstvo za gospodarski razvoj, lani je imela 460,2 milijarde rubljev (5,8 milijarde evrov) prihodkov in 120,1 milijarde rubljev (1,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar je dvakrat več kakor leto pred tem.

Leta 2014 so jo številne zahodne države uvrstile na seznam ruskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije zaradi vloge Rusije v ukrajinski krizi. Tudi vodja banke Andrej Kostin se je letos spomladi znašel na seznamu ruskih poslovnežev in uradnih predstavnikov, proti katerim veljajo ameriške sankcije zaradi domnevnega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Odnose med Rusijo in Veliko Britanijo je spomladi dodatno poslabšala zastrupitev nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije v Veliki Britaniji. Tedanji britanski zunanji minister Boris Johnson je za zastrupitev takoj okrivil Rusijo in napovedal več ukrepov proti njej.

Banka VTB kljub zahodnim sankcijam dobro posluje, vendar slabi odnosi z Zahodom očitno kljub temu vplivajo na njeno vodstvo, saj je izvršni direktor Kostin prejšnji ponedeljek med javnim nastopom na uglednem Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose kritiziral tuje državnike zaradi njihovega odnosa do Rusije in posebej omenil nekdanjega britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona ter ga označil za tepca.
Urad za stike z javnostjo pri banki VTB je nekaj ur po Kostinovi izjavi sporočil, da se Kostin opravičuje Borisu Johnsonu za izrečene besede. Urad je pojasnil, da je bil Johnson britanski zunanji minister v obdobju, ko so se odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo zelo poslabšali, zato je vodja banke VTB preveč čustveno izrazil svoje razočaranje nad slabimi odnosi med državama.

Komentarji: