Banke v devetih mesecih 819 milijonov evrov dobička pred davki

Na poslovni izid so odločilno vplivali predvsem čisti obrestni prihodki, ki so se z lanskih 505 milijonov povečali na kar milijardo 29 milijonov evrov.
Fotografija: Banke imajo letos rekordne dobičke predvsem zaradi močno povišanih posojilnih obrestnih mer. FOTO: Banka Slovenije
Odpri galerijo
Banke imajo letos rekordne dobičke predvsem zaradi močno povišanih posojilnih obrestnih mer. FOTO: Banka Slovenije

Banke v Sloveniji tudi letos še naprej dosegajo rekordne poslovne rezultate. V prvih devetih mesecih so ustvarile 819 milijonov evrov dobička pred davki oziroma 123 odstotkov več kot v istem času lani, dobiček po davkih pa so povečale na blizu 714 milijonov evrov, kar za 120 odstotkov presega primerljiv lanski dosežek, izhaja iz zadnjih podatkov Banke Slovenije. 

Na tak poslovni izid v prvih treh trimesečjih so odločilno vplivali predvsem čisti obrestni prihodki, ki so se z lanskih 505 milijonov povečali na kar milijardo 29 milijonov evrov. Neobrestni prihodki bank so se letos zmanjšali za slabih šest odstotkov, na drugi strani pa so banke operativne stroške primerjalno povečale za sedem odstotkov. Prav tako so se letos s 14 na 21 milijonov evrov povečale slabitve in rezervacije, ki ostajajo razmeroma nizke.  

Banke so tako v letošnjih prvih devetih mesecih v primerjavi z lanskimi bistveno izboljšale svoje kazalnike dobičkonosnosti. Donosnost aktive pred obdavčitvijo (ROA) so povečale z 1,01 na 2,16 odstotka, donosnost kapitala pred obdavčitvijo pa kar z 9,94 na 20,83 odstotka. Skoraj podvojila se je tudi obrestna marža, in sicer z 1,47 na 2,85 odstotka.  

Zanimivo je, da banke tako močno povečujejo dobičke ob nekoliko zmanjšanem skupnem obsegu kreditiranja. Septembra je namreč skupni obseg kreditov nebančnemu sektorju znašal dobrih 27 milijard evrov, kar je dober odstotek manj kot septembra lani. Od tega se je obseg posojil podjetjem zmanjšal za 1,6 odstotka, posojila prebivalstvu pa so bila večja za 3,2 odstotka (stanovanjska posojila za odstotek, potrošniška pa za dobrih osem odstotkov). Za dobrih šest odstotkov so se medletno zmanjšala tudi bančna posojila državi. 

Konec septembra se je tudi ustavila rast bančnih depozitov prebivalstva. Skupaj jih je bilo dobrih 26,3 milijarde evrov ali 0,3 odstotka manj kot mesec prej, medletno pa so se depoziti gospodinjstev še povečali, in sicer za 4,8 odstotka.  

Preberite še:

Komentarji: