Beto Perez, poslovnež z mišicami

Ilegalni priseljenec iz Kolumbije si je v ZDA z zumba vadbo izpolnil ameriške sanje.
Fotografija: Premoženje podjetja Zumba Fitness je ocenjeno na 450 milijonov evrov, osebno premoženje Alberta Pereza na 27 milijonov evrov. Foto Zumba Fitness
Odpri galerijo
Premoženje podjetja Zumba Fitness je ocenjeno na 450 milijonov evrov, osebno premoženje Alberta Pereza na 27 milijonov evrov. Foto Zumba Fitness

Mišičasti Alberto Beto Perez je soustanovitelj in solastnik podjetja ter blagovne znamke Zumba Fitness, ki je s svojimi šolami fitnes vadbe po svetu ocenjeno na okoli 450 milijonov evrov. »To je daleč od njegovega revnega otroštva,« poroča televizijska družba BBC, ki je 49-letnega priseljenca iz Kolumbije predstavila v svoji zelo gledani seriji o nenavadnih in zelo uspešnih podjetnikih.

Beto Perez je leta 2001 – ko je kot vaditelj in učitelj svojo tehniko vadbe z značilnimi gibi in vajami, ki je danes po vsem svetu znana kot zumba, še imenoval rumba, zabava – spoznal dva mlada kolumbijska rojaka, ki sta v njegovi šoli vadbe prepoznala priložnost za dober posel. Danes bi rekli, da so vse bolj uspešno poslovno pot začeli kot zagonsko podjetje: videokasete z zumba vajami so najprej snemali v garaži, za ozadje so obesili belo rjuho. Takrat je nastala blagovna znamka Zumba Fitness, ki jo »poganjajo« živahni ritmi latino glasbe, in podjetje z enakim imenom, ki ima sedež v ameriškem Miamiju, prek svojih inštruktorjev pa deluje na vseh celinah, v 186 državah.

Posel je torej ocenjen na več sto milijonov evrov, a podrobnih podatkov v družbi ne razkrijejo, Perezovo osebno premoženje pa na okoli 27 milijonov evrov, poroča BBC. Zumba Fitness poučuje po svetu več kot 100.000 inštruktorjev, ki morajo opraviti predpisano šolanje, če želijo pridobiti uradni certifikat za učenje tega načina vadbe, kar jih stane 200 evrov, ob tem pa plačujejo po 27 evrov članarine, ki jim zagotavlja redno usposabljanje ter nadaljevalne tečaje, nasvete za koreografijo, CD in DVD z vadbami.

Z zumba vadbo Alberta Pereza se po svetu na teden razgibava okoli 15 milijonov ljudi, poroča BBC. Foto Zumba Fitness
Z zumba vadbo Alberta Pereza se po svetu na teden razgibava okoli 15 milijonov ljudi, poroča BBC. Foto Zumba Fitness


BBC poroča, da se z zumba vadbo po svetu na teden razgibava okoli 15 milijonov ljudi. Podjetju Zumba Fitness ne prinaša dohodkov le delo z mišicami, ampak so posel razširili z dodatnimi dejavnostmi: prodajajo svojo linijo športnih oblačil, glasbene kompilacije, ki dajejo treningu pravi ritem, in računalniške igre, ki vodijo uporabnike do pravih gibov, krepkih mišic in oblikovanega telesa. Podjetje s svojo vadbo na elektronskih medijih osvaja nove države, na primer Južno Korejo in Indonezijo. »Globalno gibanje je danes močnejše kot kdaj prej,« pravi Perez, ki je svoje bogastvo ustvaril iz nič.

Začetnik zumba vadbe Alberto Beto Perez je zdaj znan kot poslovnež, plesalec in koreograf – najprej pa je bil plesalec, ki si v rojstnem kolumbijskem mestu Cali ni mogel privoščiti plesnih ur. Živel je sam z materjo in pri štirinajstih letih že opravljal več služb hkrati. Zmaga na kolumbijskem državnem prvenstvu v lambadi mu je odprla pot v dobro šolo plesa, v zameno je poučeval aerobiko: ko je na vajo prinesel svojo kaseto z latino glasbo, ki jo je posnel sam, je videl, da plesalci v teh ritmih uživajo.
Leta 1999 je mladi Perez, letnik 1970, želel od blizu videti ameriško življenje. Ilegalno se je preselil v Miami – in si od takrat izpolnil ameriške sanje, čeprav je najprej spal v parku pod milim nebom.

Komentarji: