Bitcoin zamajala borzna preiskava in hekerji

Zdrs kriptovalut: bitcoin pod 6700 dolarjev, v preiskavi tudi Bitstamp slovenskih ustanoviteljev
Fotografija: Bitcoin je izgubil že dve tretjini vrednosti, medvedji trend še traja. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Bitcoin je izgubil že dve tretjini vrednosti, medvedji trend še traja. FOTO: REUTERS

Ljubljana - Tečaj bitcoina in celotni trg kriptovalut je od petka močno zdrsnil. Poznavalci med vzroki vidijo kibernetični napad na južnokorejsko borzo kriptovalut Conrail, nekateri pa tudi preiskavo censkih manipulacij, ki jo je ameriška CFTC (komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami) sprožila zoper kriptoborze Bitstamp (ustanovitelja sta Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič), Kraken itBit in Coinbase.

Zadnji podatki s spletne strani coinmarketcap.com kažejo, da so poleg bitcoina več kot sedemodstotni padec v zadnjih 24 urah zabeležili tudi ethereum, ripple in druge kriptovalute.


Padec pod 6700 dolarjev


Na borzi Bitstamp, ki je registrirana v Luksemburgu, je cena bitcoina od petka upadla za dobrih 10 odstotkov, tudi pod 6700 dolarjev. Od rekordnega tečaja, blizu 20.000 dolarjev sredi decembra lanskega leta, je tako vodilna svetovna kriptovaluta izgubila že kar dve tretjini vrednosti.

Infografika Delo. Foto Infografika Delo.
Infografika Delo. Foto Infografika Delo.


Južnokorejski Conrail je v nedeljo na spletni strani objavil, da je bil tarča hekerskega vdora, po podatkih lokalnih virov pa so storilci ukradli za dobrih 37 milijonov dolarjev kriptožetonov. Družba, ki trguje z več kot 50 kriptovalutami, je še sporočila, da je zamrznila vse izpostavljene kriptovalute v t. i. hladno denarnico, ki ni povezana s svetovnim spletom. A vlagatelje očitno skrbi varnost njihovega virtualnega premoženja in nekatere kriptovalute so zadnje dni zanihale navzdol tudi za dobrih 20 odstotkov.


Medvedji trendi še naprej
 

»Volatilnosti bitcoina ni treba posebej komentirati, saj je tu od prvega dne, ko je bitcoin prisoten na odprtem trgu. Po moje 10-odstotni padec ni posledica kompromitiranega Coinraila, ki sicer 70 odstotkov kriptovalut hrani v t. i. hladni hrambi. Coinrail po zadnjih osveženih podatkih tudi ne predstavlja velikega deleža trga kriptovalut,« je za Delo povedal Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije.

Pirc pravi, da ne trguje in ne špekulira na kripto trgu, zato se na tovrstne vzpone in padce sploh ne odziva. V mesecu juniju pa »pričakuje nadaljevanje medvedjega trenda in verjetno zna dno doseči nekje med 5800-6000 dolarji«.

Sogovornik še pojasnjuje, zakaj so skupaj z bitcoinom padle tudi druge kripto valute in žetoni: »Če hočemo ali nočemo je trenutno bitcoin še vedno veliki očka kripto ekonomije z 39-odstotnim deležem na kriptotrgu. Kadar zaniha oče, se z njim zazibajo tudi otroci.«

Da je padec cene bitcoina posledica borznih preiskav, je prepričan računalniški guru John McAfee, ki je tvitnil: »Ne bodite panični zaradi padca tečaja bitcoina. Gre za pretirano reakcijo na novice, da so Bitstamp, Coinbase, itBit in Kraken v preiskavi zaradi prirejanja cen. To bo zamaknilo bikovski trg za največ 30 dni.«

Komentarji: