Bo država razlastila Grafista na območju Luke Koper?

Zemljišče: Grafist tako poceni ponudbe za kaseto 5A noče sprejeti in bo raje vložil tožbo
Fotografija: Luka Koper ureja lastništvo zemljišč. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Luka Koper ureja lastništvo zemljišč. Foto Tomi Lombar

Koper – Ministrstvo za infrastrukturo je decembra lani prek državnega odvetništva vložilo zahtevo za razlastitev koprskega gradbenega podjetje Grafist na parceli, ki se imenuje kaseta 5A. »Če bi država ponudila primerno ceno, bi se lahko pogovarjali, ker pa ni tako in ker ne kažejo nobene pripravljenosti za dogovor, se bodo morali zelo potruditi, da nas bodo razlastili. Vsi moji pravni svetovalci trdijo, da pravega razloga za razlastitev ni,« nam je včeraj dejal lastnik Grafista Ante Guberac.


»Država bi res morala imeti zelo dober razlog, da bi razlastila naše podjetje. Saj na tistem območju ne nameravamo graditi nečesa tretjega, ampak parcelo ponujamo za pretovorno dejavnost. Zakaj bi nas morala država potem razlastniniti? Seveda smo pripravljeni prodati, vendar ne po takšni ceni, kot so jo ponudili in na tak način. Postavili so nas pred dejstvo: ali tako poceni ali pa razlastitev. Upamo, da nas bodo vsaj poklicali na pogovor,« je dejal Ante Guberac, ki je dragoceno parcelo na območju koprskega pristanišča dobil decembra 2017, ko je sklenil menjalno pogodbo z občino Ankaran.

Jeseni je bilo vodstvo Luke Koper tik pred tem, da parcelo najame od Grafista, ker jo nujno potrebuje za skladiščenje 2500 avtomobilov, vendar je namero preprečil nadzorni svet Luke, ker so opazili, da bi šlo za »nenavaden« posel.
 

So v Ankaranu skrili prodajo luške kasete Grafistu?


Ocenjena vrednost Grafistovih zemljišč v Ankaranu je bila okoli 3,1 milijona evrov, vrednost kasete v Luki pa 2,6 milijona. Občina Ankaran in Grafist sta zamenjala nepremičnine, s tem, da je občina Grafistu odštela še okoli 500.000 evrov razlike vrednosti. Takšna menjava pa ni bila všeč odgovornim na ministrstvu, saj so se postopka pridobivanja omenjenega zemljišča lotili že leta 2017, ker tako predvideva koncesijska pogodba z Luko. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je občina Ankaran sklenila menjalno pogodbo z Grafistom, ne da bi pred tem državi ponudila uveljavitev zakonite predkupne pravice. Ministrstvo je zato pozneje ponudilo odkup nepremičnin na kaseti 5A od podjetja Grafist, vendar te ponudbe ni sprejelo.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je navedbe ministrstva zanikal in trdil, da so o nameravani prodaji kasete 5A obvestili ministrstvo in tudi na svoji spletni strani 15. novembra 2017 objavili namero o sklenitvi neposredne menjalne pogodbe. Resnici na ljubo je treba dodati, da objavljena namera ni bila najbolj transparentna, saj nikjer ni omenjeno, da gre za kaseto 5A (pač pa le številke parcel), in tudi ne, da je to menjalna pogodba z Grafistom. Sklepamo, da so na ministrstvu omenjeno namero o menjavi zemljišč preprosto prezrli.

Zemljišča, ki jih Luka potrebuje za pretovor Foto Delo Infografika
Zemljišča, ki jih Luka potrebuje za pretovor Foto Delo Infografika

 

Ankaran bi z državo zamenjal več parcel in spreminjal DPN


Ante Guberac ne želi povedati, kolikšen znesek je ponudila država za omenjeno parcelo, ve pa, da občina Ankaran namerava za drugi dve podobno veliki parceli (kaseta 6A in 7A – skupaj okoli devet hektarov) pridobiti okoli devet milijonov evrov (tolikšna vrednost je predvidena v ankaranskem proračunu za ti parceli). Toda župan Gregor Strmčnik pravi, da ankaransko občino bolj zanima menjava v naravi kot denar. Tako je bilo tudi v primeru prodaje prve kasete, ko so od Grafista pridobili več zemljišč, ki jih nujno potrebuje občina za svoj razvoj, medtem ko jim zemljišča na območju Luke ne bi veliko koristila. Podobno je tudi pri nadaljnji prodaji dveh kaset 6A in 7A.



Strmčnik zatrjuje, da so državi oddali seznam parcel, ki jih imajo država ali državna podjetja na območju Ankarana: »Če bi država hotela pridobiti nujna zemljišča za razvoj Luke, bi se kmalu lahko odločila, katera druga državna zemljišča niso tako pomembna, da bi jih zamenjala z občino za tista na območju Luke. Kaseti 6A in 7A sta resda ocenjeni dražje, kot je bila kaseta 5A, vendar je treba upoštevati, da sta minili skoraj dve leti in da se cene zvišujejo. Dobro je tudi, da občina in ministrstvo komunicirata. Prejšnji teden smo se sestali predstavniki občine in ministrstva na strokovni ravni, danes (v sredo) pa se bova še z ministrico Alenko Bratušek. Predlagal bom, da ministrstvo prisluhne ankaranskim pripombam za spremembo državnega prostorskega načrta za Luko. S temi pripombami nasprotujemo gradnji tretjega pomola in pretovoru premoga na drugem pomolu. Hkrati pa imamo pripombe, da DPN ureja tudi vprašanja zunaj pristanišča, ki so povsem stvar odločanja lokalne skupnosti,« je dejal Strmčnik.

Na infrastrukturnem ministrstvu so potrdili, da gre za operativne sestanke, na katerih poskušajo določiti obseg nepremičnin, ki so na obeh straneh primerne za odkup oziroma zamenjavo. Tako želi ministrstvo urediti nerešena vprašanja z občino Ankaran. Dialoga med državo in občino si še najbolj želijo v Luki Koper, saj so v ankaranski občini ustavili izdajo vseh soglasij Luki za njene razvojne načrte, dokler občina in država ne bosta vsaj začeli reševati nerešenih vprašanj.

Komentarji: