Boj za upravljanje državnih milijard

Vodenje SDH zanima kar nekaj direktorskih imen.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Ljubljana – Začenja se boj za vpliv nad upravljanjem državnega premoženja in nekaterih drugih institucij. Včeraj se je iztekel razpis za člana uprave SDH, konec tedna se bo še za šefa Kada. Odprta ostaja tudi usoda direktorja Umarja, pokopana pa niso niti prizadevanja za zamenjavo direktorja AVK.

Koliko kandidatov bi hotelo sedeti v upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki skupaj upravlja okoli 11 milijard evrov premoženja, uradno še ni znano, saj se je rok iztekel včeraj opoldne, kakšna prijava pa lahko pride še po pošti. Več naj bi bilo znano v sredo, ko se bo sestala kadrovska komisija nadzornega sveta družbe. Kaže, da je interesa veliko.

Dušan Zorko FOTO: Blaž Samec
Dušan Zorko FOTO: Blaž Samec


Na razpis se je, kot nam je potrdil, spet prijavil nekdanji direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki se je za to funkcijo ob podpori stranke SD potegoval že spomladi. Med kandidati sta tudi nekdanji direktor Steklarne Hrastnik in menedžer leta 2016 Andrej Božič in Peter Kukovica, ki je do pred kratkim sedel v upravi Gorenja; oba sta nam to potrdila. Za mesto v upravi so omenjali tudi šefinjo pravne službe SDH Marjeto Zevnik, ki pa tega ni hotela komentirati. V zvezi s tem se je omenjal tudi nekdanji član uprave Sija Denis Mancevič, ki za naše klice ni bil dosegljiv. Možen kandidat za vodstvo SDH naj bi bil tudi direktor Panvite Toni Balažič, ki pa je zatrdil, da prijave ni oddal.
 

Na prepihu tudi Glavina


Nadzorni svet SDH je razpis objavil, potem ko je Andrej Bertoncelj postal finančni minister in je v upravi družbe ostala le še predsednica Lidia Glavina. Razpis je namenjen izboru člana uprave, a hkrati piše, da je uprava sestavljena iz predsednika in dveh članov ter da sta zdaj prosti mesti člana uprave. To naj bi pomenilo, da je odprta tudi možnost za zamenjavo Glavine, za kar si po naših informacijah zelo prizadeva del politike. V upravi po sodnem imenovanju začasno sedi še dosedanja svetovalka uprave SDH Vanessa Grmek, ki pa je trajni mandat menda ne zanima. Na to, kdaj in koliko bodo nadzorniki prenovili upravo SDH, bo nedvomno vplivala tudi prodaja NLB, ki naj bi bila končana sredi novembra. Zato menda ni mogoče pričakovati, da bi pred tem rokom nastale korenite spremembe.

Bachtiar Djalil FOTO: Igor Zaplatil
Bachtiar Djalil FOTO: Igor Zaplatil


Do petka je odprt tudi razpis za predsednika uprave Kapitalske družbe (Kad), saj se bo sedanjemu šefu Bachtiarju Djalilu mandat iztekel v začetku januarja. Djalil morebitne nove kandidature ne komentira, slišati pa je, da se bo na razpis prijavil.
Novo vlado čaka tudi kadrovska odločitev na vrhu urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ekonomista Boštjana Vasleta, ki je Umar prej vodil dva petletna direktorska mandata v času petih vlad, je Cerarjeva vlada 5. junija še drugič imenovala za vršilca dolžnosti direktorja. Ta status mu bo potekel v začetku decembra. Interesno razklana Šarčeva vlada ima zdaj dve možnost: Vasleta lahko potrdi za tretji redni mandat ali pa najde novo kadrovsko rešitev.
 

Negotova usoda direktorja AVK


Negotova je tudi usoda direktorja agencije za varstvo konkurence (AVK) Andreja Matvoza. Upravno sodišče je odločilo, da je bil postopek izbora Matvoza nezakonit, samo imenovanje v državnem zboru pa ni bilo izpodbijano. Prejšnji in sedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je Matvoza aprila že pozval k odstopu, ker pa ta tega ni storil, je prejšnja vlada svet agencije pozvala k razrešitvi Matvoza zaradi suma nestrokovnega delovanja, a svet tega ni storil. »V tem času čakamo na odločitev vrhovnega sodišča, ki je direktorju omogočilo, da je vložil revizijo procesa. Mi bomo odločitev sodišča spoštovali, ne moramo pa ničesar prejudicirati,« je pred ponovnim imenovanjem dejal Počivalšek.

Več iz te teme:

Komentarji: