Čedalje več znakov, da Nemčija ne bo ušla recesiji

Nemško gospodarstvo se bo verjetno v tretjem četrtletju spet skrčilo, in sicer za 0,2 odstotka, napoveduje gospodarski inštitut DIW iz Berlina.
Fotografija: Nad nemškim gospodarstvom je vse več temnih oblakov, po industriji so zdaj v težavah še ponudniki storitev, ugotavlja berlinski inštitut DIW. AFP
Odpri galerijo
Nad nemškim gospodarstvom je vse več temnih oblakov, po industriji so zdaj v težavah še ponudniki storitev, ugotavlja berlinski inštitut DIW. AFP

Ljubljana - Nemško gospodarstvo se bo verjetno v tretjem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, s čimer bi BDP upadel dve zaporedni četrtletji, država pa bi zašla v t. i. tehnično recesijo. Industrija je v krizi, ki se počasi, a zanesljivo širi tudi na ponudnike storitev, ugotavlja berlinski inštitut za ekonomske raziskave DIW.

Nemško izvozno usmerjeno industrijo slabi predvsem šibko povpraševanje na trgih Unije, dodatne skrbi pa tamkajšnjemu gospodarstvu povzročajo tudi možnost trdega brexita, trgovinski spori s strani ZDA in problematične države, kot je Italija, ki lahko povzročijo nove težave v evrskem območju.

»Vse to je strup za nemško gospodarstvo, ki je občutljivo na konjukturna nihanja in usmerjeno v izvoz investicijskih dobrin,« poudarjajo v DIW. Posledično je avgusta njihov konjukturni barometer dosegel najnižjo vrednost po letu 2012.   

Komentarji: