Cene električne energije bodo višje za okrog 30 odstotkov

Med vzroki za nastalo situacijo navajajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi.
Fotografija: Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih. FOTO: Blaž Samec/Delo

Največja slovenska energetska družba Petrol bo s 1. decembrom občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. V Petrolu kot vzrok navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih in poudarjajo, da še naprej nudijo ugodno preskrbo z energijo.

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov. »Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni,« so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu.

image_alt
Letošnjo zimo bo ogrevanje dražje


Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se v zadnjem letu zato občutno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov, so navedli.

Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena. FOTO: Tadej Regent/Delo
Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena. FOTO: Tadej Regent/Delo


Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

»V Petrolu kljub burnemu dogajanju na trgu ostajamo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne preskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom,« so dodali ob tem. »Cene odjema električne energije in zemeljskega plina se bodo zaradi razmer na trgu sicer povišale – nov cenik bo za naše gospodinjske in male poslovne odjemalce začel veljati s 1. decembrom –, a nam je, čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspelo zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za prihodnje leto,« so zatrdili.

Po navedbah časnika Finance naj bi Petrolu pri dvigu cen energije neuradno kmalu sledili še drugi dobavitelji.

Preberite še:

Komentarji: