Darko Klarič znova kupuje, tokrat avtobusno podjetje v Italiji

Nomago je po združitvi slovenskih avtobusnih prevoznikov in nakupu hrvaškega prevoznika kupil še Alibus International.
Fotografija: Nomago združuje turizem in prevozništvo. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Nomago združuje turizem in prevozništvo. FOTO: Mavric Pivk

Skupina Nomago – obvladuje jo Darko Klarič – je po združitvi slovenskih avtobusnih prevoznikov in nakupu hrvaškega prevoznika Brioni iz Pulja kupil še prevoznika v Italiji. To je Alibus International s sedežem v mestu Pordenone.

Ta je bil ustanovljen leta 1986 in ima skupaj okoli 80 zaposlenih. Vozni park podjetja obsega 41 avtobusov in še dodatnih 14 vozil za prevoz potnikov. Podjetje glavnino posla ustvari z občasnimi prevozi, prevozi šolskih otrok in prevozi, povezanimi z letalsko bazo Aviano. Med dejavnostmi družbe Alibus International je tudi organizacija dogodkov in konferenc ter individualnih potovanj.
 

Italija je za Nomago strateški trg


Nomagovi avtobusi že vozijo po Italiji. Konec julija je uvedel shuttle bus do beneških letališč, preskrbuje popotnike s potniških ladij iz Benetk, Trsta in Kopra, je uradni prevoznik nogometne ekipe Udinese, košarkarskega moštva Alma Pallacanestro Trieste in vojaške letalske akrobatske skupine Frecce Tricolori.
 
»Tako je bilo le še vprašanje časa, kdaj bomo svoje poslovanje na italijanskem trgu, ki je za Nomago strateškega pomena, še razširili. Prevzem Alibus International je zagotovo korak v pravo smer. Prepričan sem, da bo naša italijanska hčerinska družba tudi v prihodnje dosegala odlične rezultate, potniki pa bodo dobili še boljšo in bolj celovito storitev,« je ob prevzemu prevoznika Alibus International povedal Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor Nomaga.
 

Nomago združil Slovenijo, zdaj gre v regijo

 
V novo podjetje in blagovno znamko Nomago so združena podjetja Izletnik Celje, Avrigo Nova Gorica in Promet Mesec. Pred tem je bilo Izletniku Celje pridruženo podjetje Koratur, podjetju Avrigo Nova Gorica pa družbe Integral Notranjska, Integral Kočevje in Integral Zagorje. V začetku septembra se je Nomagu pridružila še potovalna agencija STA potovanja, do konca leta 2018 pa še podjetje AP Rižana; oba pod skupno blagovno znamko Nomago nastopata že od 1. maja.
 

Imperij Darka Klariča


Nomago je v lasti Adventure holding Darka Klariča. V njegov imperij poleg prevozniškega in potovalnega posla sodi še Big Bang, ki ga je za 18,6 milijona evrov skupaj s skladom York kupil iz stečajne mase Merkurja. Za nakup tega ni bil uspešen. Zanima pa se tudi za nakup Marine Portorož. Klarič je svoje premoženje zgradil na medijskem stebru, predvsem oglaševalski družbi Media Publikum. Ta je v lasti podjetja Adventura, kjer sta solastnika Darko Klarič in njegov sin Tilen Klarič. Adventura je lani ustvarila 49,9 milijona evrov prihodkov od prodaje in ustvarila 5,7 milijona evrov dobička, Adventura holding pa 51,2 milijona evrov prihodkov in 3,1 milijona evrov čistega dobička.

Preberite še:

Komentarji: