Delavci Gorenja pred prevzemom

Šele, ko bo kitajski Hisens razkril vse karte, bo znano, kaj lahko pričakujejo zaposleni
 
Fotografija: O pričakovanjih pred kitajskim prevzemom Gorenja je včeraj v Velenju spregovoril nekdanji sindikalist in kandidat Levice v Velenju Goran Lukič. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
O pričakovanjih pred kitajskim prevzemom Gorenja je včeraj v Velenju spregovoril nekdanji sindikalist in kandidat Levice v Velenju Goran Lukič. FOTO: Brane Piano

Velenje – Sindikat SKEI Gorenje je po zagotovilih predsednika konference sindikatov SKEI Gorenje Žana Zebe že oblikoval zahteve do zainteresiranega prevzemnika, podjetja Hisense Luxemburg Home Applinace Holdings, sicer podružnice kitajskega državnega podjetja Hisense, vendar Zeba zahtev ne razkriva.
 
»Z njimi bomo v četrtek seznanili svet delavcev Gorenja, seveda pa gre za zahteve v zvezi z ohranitvijo delovnih mest in spoštovanjem kolektivne pogodbe in drugo,« je povedal Zeba.
 
Po naših informacijah bi lahko Hisense prevzemni katalog objavil že v začetku prihodnjega tedna, načrti prevzemnika pa naj bi bili takšni, da zaradi povečanja proizvodnih zmogljivosti in zaposlenosti na lokaciji v Velenju najpomembnejših sindikalnih zahtev ne bo težko izpolniti. Prej bo težje najti dovolj delavcev.
 
Denis Oštir, direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju, o tej možnosti ni želel govoriti. Dejal je, da so sindikate takoj seznanili z najboljšo dano ponudbo in Hisensovo namero, zdaj pa čakajo še na prevzemno ponudbo, da se bodo lahko bolj odprto pogajali o zavezah in načrtih, ki jih ima prevzemnik. Dotlej je vsebinski del ponudbe zaupne narave.
 
Zeba je še pojasnil, da medtem zaključujejo tudi pogajanja za prenovo kolektivne pogodbe, ki jo bosta morala potrditi še uprava Gorenja in skupščina sindikata.
 
O pričakovanjih pred kitajskim prevzemom Gorenja pa je včeraj v Velenju spregovoril nekdanji sindikalist in kandidat Levice v Velenju Goran Lukič. Dejal je, da stranka zahteva dosledno zaščito delavskih pravic za 6600 delavcev Gorenja v Sloveniji in še 4400 v tujini. Ker je državni KAD s 16 odstotki delnic Gorenja njegov največji posamični delničar, mora tudi KAD za Gorenje, ki je opredeljeno kot pomembna državna naložba, zahtevati zaščito delovnih mest, ohranitev vsaj sedanji delavskih pravic in ohranitev vseh funkcij podjetja v Velenju. To bi moral biti predpogoj za kakršnokoli pogovore o morebitnem prevzemu.
 
»Ne gre pozabiti, da je Luksemburg sedež davčnih optimizacij, Hisense pa je zelo skrivnosten o svojem stališču do delavskih pravic,« je posvaril Lukič.

Komentarji: