Država bi lahko jeseni prodajala kar tri banke

Na trgu bi lahko bile hkrati NLB, Abanka in Gorenjska banka.
Fotografija: SDH je pripravljen začeti prodajo NLB. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
SDH je pripravljen začeti prodajo NLB. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Če bo evropska komisija odločitev glede NLB sprejela do avgusta in bo Sloveniji naložila, da mora še letos prodati delež v NLB, se lahko zgodi, da bo država jeseni prodajala kar tri banke: Poleg NLB še Abanko in morda tudi delež v Gorenjski banki.

Slovenija je včeraj evropski komisiji poslala odziv na postopek presoje zakonitosti 1,55 milijarde evrov vredne državne pomoči NLB, ki ga je Bruselj začel, ker naša država ni izpeljala privatizacije naše največje banke. Evropska komisija ima za zaključek postopka 18 mesecev časa, a po nekaterih informacijah bi lahko dokončno odločitev sprejela še pred avgustovskimi počitnicami. Ta odločitev naj bi prinesla tudi odgovor, kdaj in v kolikšnem deležu, moramo banko privatizirati. Pri tem ni izključeno, da bo zahtevala, da se del banke proda še letos, kar je v izogib popravljalnim ukrepom predlagala tudi slovenska stran.
 

SDH v nizkem štartu


V Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer so že konec lanskega leta podaljšali pogodbo s finančnim svetovalcem Deutsche bank, so na prodajo banke pripravljeni, pravijo. Prodaja bo morala v skladu s strategijo upravljanja naložb države potekati prek javne prodaje delnic, razen če bo nov državni zbor ta dokument vmes spremenil. Pri tem je seveda eno ključnih vprašanj, po kakšni ceni bo banko mogoče prodati. Problem prenesenih vlog hrvaških varčevalcev, ki je bil glavni uradni razlog za lansko ustavitev privatizacije, še vedno ni rešen. Hrvaško ustavno sodišče je prav te dni zavrnilo pritožbo NLB na izgubljeno tožbo zoper nekdanjega hrvaškega varčevalca. Hkrati so okoliščine za prodajo te banke slabše kot lani, zato je slišati, da bo težko doseči ceno 0,9 knjigovodske vrednosti, ki jo je odhajajoča vlada zavrnila in da bo banko brez državnih jamstev za hrvaške vloge težko uspešno prodati.

SDH bo kmalu začel tudi postopek prodaje Abanke, ki mora nedržavnega lastnika v skladu z zavezami evropski komisiji dobiti do konca prihodnjega leta. Nadzorni svet SDH bi lahko finančnega svetovalca za ta posel po naših informacijah izbral v začetku julija, v ožjem izboru sta menda BNP Paribas in Rotschild. Abanko naj bi država prodala v celoti in to strateškemu lastniku.

Finančnega svetovalca za prodajo Abanke naj bi izbrali julija. Foto Jožže Suhadolnik
Finančnega svetovalca za prodajo Abanke naj bi izbrali julija. Foto Jožže Suhadolnik

 

Skupščina o banki


Glede usode Gorenjske banke so odprti različni scenariji, a lahko se zgodi, da bosta SDH in Kapitalska družba neposredno ali posredno prodajala tudi delež v tej banki, kjer ima Sava 37-odstotka delnic brez glasovalnih pravic. Skupščina Save bo v 22. junija odločala o prodaji delnic Gorenjske banke ločitvenim upnikom za njihove terjatve. Met temi upniki so tudi SDH, Kad in sklad York, ki so hkrati največji delničarji Save, a ta prodaja ni gotova. S tem se morajo namreč strinjati vsi ločitveni upniki, poročali pa smo že, da naj bi se Miodrag Kostić, ki si prek AIK banke prizadeva prevzeti vpliv v Gorenjski banki, za odkup zavarovane terjatve dogovarjal z Deželno banko Slovenije, čimer bi lahko tak načrt lastnikov Save pokvaril.

A tudi če bo predlog potrjen, ni nujno, da bo izpeljan. Ločitveni upniki bi delnice Gorenjske banke prevzeli po 298 evrov, po kolikor je v zadnjem času delnice odkupovala tudi AIK banka. Ta je skoraj tretjinska lastnica in je napovedala, da bo z nakupi delnic nadaljevala, ko pridobi vsa dovoljenja - Banke Slovenije in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Ena od bojazni državnih upravljavcev pred prevzemom deleža je, da AIK banka, ki bo po julijski skupščini najbrž obvladovala nadzorni svet banke, ne bo objavila prevzemne ponudbe in da delnic ne bosta mogla prodati po omenjeni ceni.
 

Kostić našel pravni izhod


A kot kaže, ni izključeno, da bi AIK banka lahko prevzemno ponudbo objavila še pred decembrom. ATVP je namreč doslej vztrajal na stališču, da tega ne more storiti prej, ker decembra lani po objavi prevzemne namere ni objavila še prevzemne ponudbe. Kostićevi odvetniki se zdaj po naših informacija sklicujejo na sodbi vrhovnega sodišča, po katerih je prevzemno ponudbo mogoče objaviti tudi prej. S tem vprašanjem se v sodelovanju z Banko Slovenije menda že ukvarja tudi ATVP.
Če bi se to zgodilo, bi lahko delež v Gorenjski banki Kostiću prodala kar Sava.

Že zdaj pa je jasno, da bo na julijski skupščini Gorenjske banke, ki bo na zahtevo AIK banke odločala o imenovanju treh novih nadzornikov, najverjetneje glavno besedo imel prav Kostić. Če se ta potem ne bi odločil za prevzem, bi morala državna lastnika kupca iskati na trgu.

Komentarji: