Država in občine imele konec 2018 skoraj 50 milijard premoženja

Vlada je danes med drugim sprejela konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin, v letu dni se je povečala za 1,5 milijarde evrov.
Fotografija: Med stvarno premoženje države sodijo tudi nepremičnine, med njimi tudi največji in najzahtevnejši slovenski viadukt Črni Kal. Foto Marjan Pipenbaher
Odpri galerijo
Med stvarno premoženje države sodijo tudi nepremičnine, med njimi tudi največji in najzahtevnejši slovenski viadukt Črni Kal. Foto Marjan Pipenbaher

Vlada je danes med drugim sprejela konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin. Bilančna vsota premoženja države in občin je na zadnji dan lanskega leta znašala 48,47 milijarde evrov in se je glede na leto prej povečala za 3,2 odstotka oziroma 1,50 milijarde evrov, so izračunali na ministrstvu za finance.
 
Konsolidirana premoženjska bilanca države in občin je akt vlade, ki prikazujeo konsolidirano premoženja države in občin na dan 31. decembra tekočega leta. Izdelana jo na podlagi podatkov iz bilanc stanja in podatkov poslovnih knjig. 
 
Prikazuje vrednost finančnega in stvarnega premoženja v lasti države in občin pa tudi vrednost obveznosti, ki jih imajo država ter občine do drugih domačih in tujih subjektov.
 
Finančno premoženje so denarna sredstva, denarne terjatve in terjatve za premoženje v upravljanju ter delnice in deleži na kapitalu pravnih oseb in druge naložbe v pravne osebe, ki niso proračunski uporabniki. Stvarno premoženje so premičnine in nepremičnine.


 
 

Komentarji: