Dušanu Mesu nov mandat

Mes, ki SŽ vodi od leta 2012, bo nov mandat nastopil 25. marca 2024, so sporočili s Slovenskih železnic.
Fotografija: Nadzorniki Slovenskih železnic (SŽ) so Dušanu Mesu podelili nov štiriletni mandat na čelu družbe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Nadzorniki Slovenskih železnic (SŽ) so Dušanu Mesu podelili nov štiriletni mandat na čelu družbe. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nadzorniki Slovenskih železnic (SŽ) so Dušanu Mesu podelili nov štiriletni mandat na čelu družbe. Mes, ki SŽ vodi od leta 2012, bo nov mandat nastopil 25. marca 2024, so po četrtkovi seji nadzornega sveta danes sporočili iz SŽ.

Mesa tudi v novem mandatu čaka veliko izzivov. Ob obsežnih državnih investicijah, ki se odražajo tudi na pretočnosti v železniškem prometu, bodo z novim letom stekla še prva obsežna dela pri gradnji Potniškega centra Ljubljana, ki bodo še dodatno obremenila promet v prestolnico in iz nje.

Pri tem sicer SŽ pospešeno prenavljajo vozni park. Po prvi fazi nakupa 52 novih Stadlerjevih vlakov so poleti podpisale pogodbo za nakup še 20 novih potniških vlakov. Kot je tedaj izpostavil Mes, z njimi uvajajo več direktnih vlakov, kar bo skrajšalo potovalne čase predvsem med večjimi kraji.

Nekatere direktne linije bodo uvedli prihodnje leto, več pa leta 2025. Eden glavnih ciljev je čas potovanja z vlakom med Mariborom in Ljubljano skrajšati pod uro in pol.

Od lanskega aprila so SŽ tudi polovični lastnik skupine Nomago, ki ponuja avtobusne prevoze po državi in druge oblike mobilnosti. Pogodba jim je ob tem zagotovila izključno pravico pridobiti stoodstotni delež do konca leta 2024, ki jo nameravajo izkoristiti.

Komentarji: