EBRD ohranila napoved letošnje rasti slovenskega BDP pri 3,3 odstotka

Slovenija naj bi razmeroma visoko gospodarsko rast imela tudi letos in prihodnje leto.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ni spremenila gospodarske napovedi za Slovenijo. Tako kot novembra tudi zdaj pričakuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos okrepilo za 3,3, v letu 2020 pa za 2,8 odstotka. Je pa znižala napoved gospodarske rasti za celotno območje svojega delovanja, in sicer za 0,3 odstotne točke na 2,3 odstotka.

Preberite tudi: Manjša dinamika v Evropi hladi slovensko konjunkturo

Kot piše v najnovejšem poročilu, objavljenem na spletnih straneh EBRD, je Slovenija lansko leto sklenila s 4,5-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko se je ta v letu 2017 okrepil za 4,9 odstotka.

Rast je temeljila na več dejavnikih, največ pa so k njej prispevale investicije, ki so se samo lani okrepile za deset odstotkov, ugotavljajo v banki. Brezposelnost se je konec decembra 2018 znižala na 4,4 odstotka, zaposlenost zvišala na 56 odstotkov, rast plač pa je v obeh letih dosegla od tri do štiri odstotke. Vse to je pospešilo domačo potrošnjo, ugotavljajo v banki. Izvoz se je lani povečal za več kot sedem odstotkov. Položaj javnih financ pa v EBRD ocenjujejo kot vzdržen.

Skladno s tem naj bi Slovenija razmeroma visoko gospodarsko rast imela tudi letos in prihodnje leto.
Celotno območje delovanja EBRD (gre za 38 držav osrednje Evrope in Baltika, Jugovzhodne Evrope, Vzhodne Evrope in Kavkaza, Turčijo, Rusijo, države osrednje Azije ter južnega in vzhodnega Mediterana) bo glede na majsko napoved letos sklenilo z 2,3-odstotno rastjo, prihodnje leto pa se bo rast okrepila na 2,6 odstotka. Lani je bila 3,4-odstotna.

Kot ugotavlja banka, so države zaradi intenzivnejše integracije v svetovno gospodarstvo postale bolj izpostavljene zunanjim dogodkom, čeprav so zaradi sprejetih ukrepov hkrati tudi bolj pripravljene nanje.

Na države negativno vpliva izrazita upočasnitev v svetovni trgovini, ki se je zgodila konec lanskega leta, poleg tega se je v večini gospodarstev umirilo tudi domače povpraševanje. Izjema je Turčija, kjer se je domača potrošnja sesula že sredi leta 2018, je razvidno iz poročila.

Preberite še:

Komentarji: