1,6-milijonsko posojilo za oživljanje soboškega Hotela Diana

Lokalni investitor bo obudil gostinsko ponudbo v hotelu, nastanitveni del stavbe pa oddal Domu starejših občanov Rakičan.
Fotografija: Hotel Diana, ki ima 97 sob, prostore za wellness in šport ter restavracijo in slaščičarno, bodo poskušali ponovno oživiti. FOTO: Jure Banfi
Odpri galerijo
Hotel Diana, ki ima 97 sob, prostore za wellness in šport ter restavracijo in slaščičarno, bodo poskušali ponovno oživiti. FOTO: Jure Banfi

Odvetnik Ronnie Christopher Horvat se je lani z družbo Monetic dogovoril za nakup nepremičnine Hotela Diana v središču Murske Sobote, pri čemer pa je potreboval finančno pomoč. Iz današnjih objav na ljubljanski borzi lahko razberemo, da je na začetku leta nakup soboškega hotela financirala tudi družba Equinox iz Ljubljane, ki je med drugim lastnik Hotela Union, Hotela Lev in stolpnice Delo. Equinox je Horvatu odobril posojilo v višini 1,6 milijona evrov, s končnim rokom zapadlosti 5. 1. 2025.

image_alt
Hotel Diana drvi v poslovni propad

Celotni znesek nakupa javnosti ni znan, a se neuradno ugiba, da je znašal okoli dva milijona evrov. Znano je tudi, da je del sredstev zagotovil Horvat sam. Nepremičnina se je prodajala več let, ko je bil njen lastnik Heta Asset Resolution, sicer slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo. Od leta 2020 je lastnik Hete postal Ermaged Limited, za katero stoji srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je stavbo zdaj vendarle prodal.

V stavbi Hotela Diana naj bi v kratkem vrata znova odprla slaščičarna, za tem restavracija z italijansko hrano, gostinsko ponudbo pa bi kasneje dopolnili še z gostilno s prekmurskimi jedmi. FOTO: Jure Banfi
V stavbi Hotela Diana naj bi v kratkem vrata znova odprla slaščičarna, za tem restavracija z italijansko hrano, gostinsko ponudbo pa bi kasneje dopolnili še z gostilno s prekmurskimi jedmi. FOTO: Jure Banfi

Nepremičnino iz leta 1967, sta pred slabimi tremi leti želela kupiti Jasna Klepec, nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške območne razvojne agencije in njen poslovni partner Željkom Jovanovićem. Slednja sta bila lastnika družbe Hotel Diana, ki je svojo dejavnost opravljala v omenjeni stavbi in je od leta 2020 v stečaju. Pri Heti so za stavbo takrat zahtevali 1,8 milijona evrov ter zavrnili tri ponudbe Klepčeve in Jovanovića. Od marca 2020 je Hotel Diana prazen.

image_alt
Prvi koraki k nepremičninskim skladom

Obujanje stavbe

Nepremičnino, ki ima 97 sob, 186 ležišč, prostore za wellness in šport ter restavracijo in slaščičarno, bo poskušal ponovno oživiti Horvat, skupaj s kolegom Dejanom Rituperjem. Kot je Horvat lani pojasnil za pomurske medije, bo nastanitveni del nepremičnine februarja najel Dom starejših občanov Rakičan, s čimer bodo rešili prostorsko stisko v času renovacije trenutnega doma v Rakičanu.

Novi lastniki obljubljajo tudi obujanje gostinske ponudbe v centru mesta. Že v kratkem naj bi v Hotelu Diana vrata znova odprla nekdaj prepoznavna slaščičarna, za tem restavracija z italijansko hrano, gostinsko ponudbo pa bi kasneje dopolnili še z gostilno s prekmurskimi jedmi. Ob vsem navedenem, hotel vključuje tudi kongresni center, ki sprejme do 500 oseb.

Matej Rigelnik, direktor in partner Equinoxa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matej Rigelnik, direktor in partner Equinoxa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Equinox na borzo

Ljubljanska družba Equinox, ki je finančno podprla zagon projekta Hotela Diana, je danes sporočila še, da je agencija za trg vrednostnih papirjev potrdila prospekt za uvrstitev njihovih delnic v trgovanje na organiziranem trgu. Uvrstitev njihovih delnic na borzo smo napovedovali že za jeseni lani, vendar se je odločanje o tem na agenciji zavleklo. Družba je nastala z ločitvijo družbe Hoteli Union na dejavnost hotelov in gostinstva ter dejavnost upravljanja nepremičnin.

Portfelj družbe vključuje štiri hotelske in štiri poslovne nepremičnine: Hotel Union, Hotel Lev, The Fuzzy Log, uHotel ter stolpnico Delo, Poslovne prostore Kompasa, poslovne prostore družbe Nomago in poslovni objekt Modna hiša. Skupna površina nepremičnin, ki so vključene v družbo, znaša okoli 65.000 kvadratnih metrov.

Preberite še:

Komentarji: