Fiskalni svet priporoča vladi znižanje predvidene javne porabe za 270 milijonov v 2019

Davorin Kračun: Vlada naj takoj začne s strukturnimi reformami in v času konjunkture ustvari prihranke za slabša leta.
Fotografija: Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun vlado poziva k reformam in ustvarjanju proračunskih prihrankov. FOTO: Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun vlado poziva k reformam in ustvarjanju proračunskih prihrankov. FOTO: Jožže Suhadolnik

Ljubljana - Slovenija že dve leti beleži visoko, skoraj petodstotno gospodarsko rast, tudi prihodnje leto se obeta rast med tremi in štirimi odstotki, zato bi morali te dobre razmere izkoristiti za povečanje vzdržnosti javnih financ in načrtovane javnofinančne izdatke v 2019 oklestiti za približno 270 milijonov evrov oziroma 0,6 odstotka BDP. Taka je ocena fiskalnega sveta glede vladnega okvira za pripravo državnih proračunov od 2018 do 2020.

V fiskalnem svetu, ki ga vodi Davorin Kračun, so mnenja, da bi morala Slovenija v zdajšnjih okoliščinah, ko smo po njihovem na vrhu konjunkture,  ustvarjati nominalni proračunski presežek v višini enega odstotka BDP (približno 480 milijonov evrov). Na ta način bi nato lažje blažili proračunske primanjkljaje v slabih letih.

Od vlade zato pričakujejo, da bo ukrepala, čimprej začela strukturne reforme in z rebalansom državnega proračuna za prihodnje leto poskrbela za vzdržne javne finance vsaj do leta 2020. Vladi priporočajo, da načrtovanih izdatkov sektorja država v prihodnjem letu ne poveča za 1,1 milijarde evrov - kot določa prejšnji teden sprejeti odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od leta 2018 do leta 2020 - pač pa za 830 milijonov evrov..

Komentarji: