Franjo Bobinac kandidat za nadzornika Cinkarne Celje

Bobinac je podpredsednik za globalni marketing v družbi Hisense International.
Fotografija:  FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Delničarji družbe Cinkarna Celje se bodo na izredni skupščini 23. decembra seznanili z odstopom Boruta Jamnika z mesta predsednika in člana nadzornega sveta družbe ter odločali o predlogu, da v nadzorni svet za petletni mandat imenujejo Franja Bobinca, je danes v Delu objavila družba.Spomnimo, Jamnik je 15. oktobra odstopil kot predsednik in član nadzornega sveta Cinkarne Celje »iz objektivnih razlogov«. Je tudi predsednik uprave Modre zavarovalnice, ob tem pa še nadzornik banke Nova KBM in farmacevtske družbe Krka.

Zaradi nadzorništva v banki se je moral mestu v enem od treh nadzornih svetov odpovedati. Zakon o bančništvu namreč prepoveduje opravljanje nadzorniške funkcije v banki, če član že opravlja eno izvršilno direktorsko funkcijo (članstvo v upravi gospodarske družbe) in dve neizvršilni (članstvo v nadzornem svetu). Modra zavarovalnica je sicer s petinskim deležem največji posamični lastnik Cinkarne Celje.

Bobinac je bil med letoma 2003 in 2018 predsednik uprave Gorenja. Potem ko je Gorenje prevzela kitajska skupina Hisense, je lani postal podpredsednik za globalni marketing v družbi Hisense International, letos pa po preoblikovanju Gorenja v družbo z omejeno odgovornostjo še predsednik kolegija direktorjev družbe Gorenje.

Poleg vodenja Gorenja je bil Bobinac član več nadzornih svetov.

Preberite še:

Komentarji: