Geodetska uprava: Nepremičninski cikel se bliža vrhu

Tržna ponudba se bliža vrhu plačilne sposobnosti, kar lahko ustavi prodajo nepremičnin. Sprožilec upada povpraševanja lahko tudi napovedan dvig obrestnih mer.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Ob rekordni rasti cen stanovanjskih nepremičnin in rekordnem številu transakcij z zemljišči za gradnjo stanovanjskih stavb je lani znova oživel tudi trg poslovnih nepremičnin, v svojem poročilu ugotavlja Geodetska uprava. Ta obenem navaja, da se glede na doseženo raven cen in obseg novogradnje v glavnem mestu vse bolj približujemo vrhu nepremičninskega cikla.

image_alt
Brez pomoči staršev niti do povprečnega stanovanja

»Obrata cen nepremičnin sicer ni pričakovati, dokler ponudba novih stanovanj v največjih mestih, predvsem pa v Ljubljani, ne bo presegla povpraševanja oziroma dokler se ne bo čas prodaje stanovanj bistveno podaljšal in se ne bodo začele kopičiti zaloge neprodanih stanovanj,« so zapisali na Geodetski upravi (Gurs). Tako Slovenci predvidoma ostajamo z rekordnimi cenami nepremičnin tudi letos.

Presežno povpraševanje ohranja vztrajno rast cen, lahko pa opazimo, da se ponudbena stran z novogradnjami odziva in počasi prilagaja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Presežno povpraševanje ohranja vztrajno rast cen, lahko pa opazimo, da se ponudbena stran z novogradnjami odziva in počasi prilagaja. FOTO: Tadej Regent/Delo

Zemljišča za med

Lani se je število kupoprodaj stanovanj v večstanovanjskih stavbah in vse vrste stanovanjskih hiš v primerjavi z letom 2020 povečalo za okoli 20 odstotkov, hkrati je bilo večje od predpandemičnih vrednosti oziroma leta 2019. Gurs pojasnjujejo, da je povečanje šlo predvsem na račun rekordne prodaje stanovanjskih hiš, »ki jo je povzročilo povečano povpraševanja po hišah izven urbanih središč, ki je posledica visokih cen stanovanj v mestih, deloma pa tudi spremenjenih bivalnih želja kupcev zaradi epidemije«.

Hkrati so državni geodeti lani zabeležili največje število kupoprodaj zemljišč za gradnjo večstanovanjskih stavb in stanovanjskih hiš od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008. Na ravni države je bilo število transakcij v primerjavi z letom 2020 večje kar za okoli 45 odstotkov. Ob rekordnem številu kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb državni geodeti zdaj na območjih celotne države napovedujejo pospešeno stanovanjsko gradbeno ekspanzijo, ki je bila v zadnjih treh letih značilna predvsem za glavno mesto.

image_alt
Stanovanja razgrabili, sledi naval na zemljišča

Rast cen za vse segmente

Presežno povpraševanje ohranja vztrajno rast cen, lahko pa opazimo, da se ponudbena stran z novogradnjami odziva in počasi prilagaja. Nepremičninski trg - predvsem področje stanovanjskih nepremičnin - še vedno poganjajo tudi nizke obrestne mere in dostopnost kreditov, ki obenem spodbujajo tudi naložbene nakupe, vse bolj prisoten je strah pred naraščajočo inflacijo.

»Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so se na ravni države leta 2021 v primerjavi z letom 2020 zvišale za 15 odstotkov, cene stanovanjskih hiš pa za dve odstotni točki manj. Cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb so se zvišale za 12 odstotkov,« razlagajo na geodetski upravi.

Državni geodeti so lani zabeležili največje število kupoprodaj zemljišč za gradnjo večstanovanjskih stavb in stanovanjskih hiš od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008. FOTO: Jure Eržen/Delo
Državni geodeti so lani zabeležili največje število kupoprodaj zemljišč za gradnjo večstanovanjskih stavb in stanovanjskih hiš od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008. FOTO: Jure Eržen/Delo

Približujemo se vrhu nepremičninskega cikla

Pandemija Covida-19 in vojna v Ukrajini sta vplivala globalno rast cen energije in gradbenih materialov, kar se odraža pri visoki rasti gradbenih stroškov. S tem nastaja dodaten pritisk na rast cen stanovanjskih nepremičnin.

Gurs še piše, da se glede na doseženo raven cen in obseg novogradnje v glavnem mestu vse bolj približujemo vrhu nepremičninskega cikla. To pomeni, da bi tržna ponudba presegla plačilno sposobno povpraševanje, prodaja stanovanjskih nepremičnin pa bi se ustavila. »Sprožilec, ki bi lahko povzročil splošen upad povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah, bi lahko bil tudi dvig obrestnih mer, ki se napoveduje v bližnji prihodnosti,« dodajajo.

Preberite še:

Komentarji: