Ghosn bo v ZDA plačal milijon dolarjev kazni

Ghosnovi odvetniki so izpostavili, da so zadovoljni z razpletom v ZDA.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Ameriški regulator kapitalskega trga je  japonskega proizvajalca avtomobilov Nissan in njegovega nekdanjega prvega moža Carlosa Ghosna obtožil, da sta pred vlagatelji skrivala več kot 140 milijonov dolarjev, ki naj bi jih Ghosn prejel ob napovedani upokojitvi. Nissan bo plačal 15 milijonov dolarjev, Ghosen pa milijon dolarjev kazni, so danes sklenili regulatorji.

V Komisiji za borzo in vrednostne papirje (SEC) so pojasnili, da je Ghosn skupaj z nekaterimi podrejenimi zasnoval način, na katerega so prikrili velike vsote, namenjene nekdanjemu prvemu možu Nissana. V Ghosnovo korist naj bi prikrito sklenili več pogodb, priredili datume na nekaterih dokumentih v okviru Nissanovega dolgoročnega načrta nagrajevanja in spremenili izračun njegove pokojnine, s čimer so mu zagotovili dodatne finančne ugodnosti.

Proti Ghosnu, ki je ob izbruhu afere novembra lani izgubil službo, je japonsko tožilstvo vložilo več obtožnic v povezavi s finančnimi goljufijami. Zaradi finančnih malverzacij je bil priprt, po plačilu varščine pa se na sojenje pripravlja v hišnem priporu v Tokiu. Ghosn je plačal 7,9 milijona evrov varščine.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: