Glovo mora zaposliti 10.600 dostavljavcev

Španija Glovu zaradi lažno samozaposlenih naložila 79 milijonov evrov kazni.
Fotografija: Španija je novo delovno zakonodajo, po kateri morajo platforme za dostavo hrane dostavljavce, ki izpolnjujejo pogoje za zaposlitev, zaposliti, sprejela leta 2021. FOTO: arhiv podjetja
Odpri galerijo
Španija je novo delovno zakonodajo, po kateri morajo platforme za dostavo hrane dostavljavce, ki izpolnjujejo pogoje za zaposlitev, zaposliti, sprejela leta 2021. FOTO: arhiv podjetja

Špansko ministrstvo za delo je ponudniku dostave hrane na dom Glovo, ki deluje tudi v Sloveniji, zaradi kršenja delovne zakonodaje naložilo zajetnih 79 milijonov evrov kazni. Delovna inšpekcija je namreč ugotovila, da je pri podjetju 10.600 dostavljavcev lažno samozaposlenih, saj izpolnjujejo vse pogoje za redno zaposlitev.

image_alt
Norijo, zmerjajo in ogrožajo pešce

Španska ministrica za delo Yolanda Diaz je novinarjem po poročanju španske tiskovne agencije EFE povedala, da Glovo ne upošteva nove delovne zakonodaje. Ta je bila sprejeta prav zato, da bi platforme za dostavo hrane uradno zaposlile svoje delavce. »Teža zakona bo padla na to podjetje,« je napovedala Diazova. Glovo je obtožila oviranja preiskave: »To podjetje ovira inšpektorje za delo, kar je v socialni, demokratični in pravni državi, kjer morajo podjetja spoštovati zakonodajo, zelo hudo.«

Ministrstvo je Glovu po njenih besedah zdaj naložilo zaposlitev 10.600 dostavljavcev, ob tem pa podjetje kaznovalo s skoraj 79 milijoni evrov globe.

image_alt
Poljski sklad v zgodnji fazi prodaje Intersporta

Španija je novo delovno zakonodajo, po kateri morajo platforme za dostavo hrane dostavljavce, ki izpolnjujejo pogoje za zaposlitev, zaposliti, sprejela leta 2021. Do tedaj jih je bila večina zaposlenih prekarno.

Zoper neupravičene prekarne zaposlitve pri platformah Glovo in Wolt se javno izreka tudi slovenski minister za delo Luka Mesec. V začetku tega meseca je poudaril, da sta multinacionalki pri nas v neregularnem položaju in da ne zaposlujeta kurirjev, četudi mnogi med njimi izpolnjujejo vse pogoje za zaposlitev in se s tem delom preživljajo.

Kot je spomnil, je evropska komisija predlagala ureditev tega področja z direktivo, sam pa pričakuje, da bo predpis sprejet prej kot v letu dni. Slovenija je pri tem v taboru držav podpornic regulacije skupaj s Španijo in Belgijo. V nasprotnem taboru je po njegovih besedah, denimo, Nizozemska.

Preberite še:

Komentarji: